Ieder jaar is het toch weer een traditie om een heerlijke chocoladeletter te trakteren voor Sinterklaas. Het liefst natuurlijk van de ambachtelijke bakker. Maar vanwege de gestegen prijs van cacao zijn de letters een stuk duurder geworden. Een ambachtelijke chocoladeletter kan dit jaar al meer dan 10 euro kosten, een stijging van zo’n 20 tot 25 procent ten opzichte van vorig jaar. En dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Daarom hebben wij een aantal budgetvriendelijke alternatieven voor je verzameld. Zo geniet je toch van iets feestelijks, zonder je portemonnee te veel te belasten!
Chocoladeletters extra duur
Dit jaar betaal je flink meer voor een chocoladeletter dan vorig jaar en dat heeft alles te maken met de stijgende cacaoprijzen. In Ghana en Ivoorkust, de landen waar veel cacao vandaan komt, waren de oogsten dit jaar teleurstellend. Het gevolg? Chocoladeletters worden duurder. Om die prijsstijging een beetje te compenseren, maken supermarkten de letters vaak kleiner. En sommige bakkers slaan de letters zelfs helemaal over, want 15 euro vragen voor een letter? Dat gaat ze te ver. Tijd dus om iets anders te bakken voor het heerlijk avondje!
1. Letter van kruidnotendeeg
Wist je dat je met kruidnotendeeg nog veel meer kunt doen dan alleen kleine balletjes draaien? Je kunt er bijvoorbeeld prachtige letters van maken. Een handige tip: laat het deeg goed koelen voordat je aan de slag gaat. Zo blijven je letters mooi in vorm en lopen ze niet zo uit in de oven. Rol het deeg in dunne gelijkmatige strengen en vorm de letter op de bakplaat. Maak de letters ook lekker stevig, want het zou toch jammer zijn als niemand kan zien welke boodschap je hebt gebakken.
2. Speculaas letter
Ook met een speculaasdeeg kun je een heerlijke Sinterklaasletter maken! Eigenlijk net zo feestelijk als een chocoladeletter! Zorg er hier wederom weer voor dat je het deeg goed koelt en lekker stevig maakt. Vervang bijvoorbeeld de helft van de Zeeuwse bloem door patentbloem. Dat is een ‘sterkere’ bloemsoort dan de Zeeuwse variant en dat zorgt weer voor een stevigere structuur. Zo behoudt de letter van speculaas zijn vorm in de oven.
Dit heb je nodig:
- 112 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 gram zout
- 55 milliliter karnemelk
- 15 gram bakpoeder
- 15 gram speculaaskruiden
- 125 gram patentbloem
- 125 gram Zeeuwse bloem
- rasp van een halve citroen
- 150 gram geschaafde amandelen
- 1 ei
Zo maak je het:
- Meng de boter, bruine suiker en het zout met elkaar in een keukenmachine.
- Voeg de karnemelk toe en kneed tot een egaal deeg.
- Doe vervolgens de patentbloem, Zeeuwse bloem, bakpoeder, citroenrasp en speculaaskruiden erbij en kneed goed door tot een egaal deeg.
- Leg het deeg verpakt in huishoudfolie een uur in de koelkast om te rusten.
- Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif de werkbank met wat bloem en rol het speculaasdeeg in gelijkmatige dunne strengen.
- Vorm de letter op de beklede bakplaat met de strengen deeg.
- Klop 1 ei los met een klein beetje water en bestrijk de speculaasjes ermee.
- Bak de speculaas letter in 30 minuten bruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
3. Letter van cake
Zin in iets verrassends voor Sinterklaas? Laat de standaard chocoladeletter maar liggen en duik de keuken in voor een feestelijke lettercake! Bak een luchtig biscuit, snijd deze in jouw favoriete letter en vul ‘m rijkelijk met witte chocoladebotercrème. De finishing touch? Een decoratie van strooigoed! Simpel om te maken, maar een echt spektakelstuk op tafel.
Toch een chocoladeletter cadeau doen?
Wil je tijdens Sinterklaas toch een chocoladeletter cadeau doen? Dan kun je die ook zelf maken! Kies zelf welke soort chocolade je gebruikt en hoe rijk je de letter wil beleggen. En hoe je dat doet, een eigen chocoladeletter maken? Dat laat Robèrt je zien in een handige instructievideo!
Meer lekker tijdens een Heerlijk avondje? Onze collega’s van MAX Vandaag zetten een paar lekkere recepten op een rij!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.