Verschil tussen broodbakmachine en bakken in de oven
Een broodmachine is gemakkelijk, want een deel van het werk wordt uit handen genomen. Het kneden bijvoorbeeld. Toch bakken professionele bakkers niet in een broodbakmachine, maar gewoon met de hand én in de oven. En ook jij kunt zelf brood bakken in de oven! Het vergt misschien wat meer werk, maar het kan dus prima. Let wel op deze dingen wanneer je gaat bakken.
Brood bakken in een broodbakmachine
Temperatuur
Elke oven (behalve een combimagnetron) is geschikt om brood in te bakken. Maar let op: de aangegeven tijden zijn richtlijnen. Wil je de temperatuur van de oven zeker weten, koop dan een oventhermometer.
Een goede korst
Maak met een scherp mes enkele sneden in de bovenkant van je brood en schuif de bakplaat in de oven. Schenk een kan koud water in de braadslee of doe er een handvol ijsblokjes in. Hierdoor ontstaat er een stoomwolk. Sluit de deur direct. De stoom bevordert de vorming van een goede en knapperige korst.
Brood bewaren
Dek het afgekoelde brood af om te voorkomen dat het droog wordt. Wikkel het in een droge, schone (thee)doek en leg het in een brooddoos of plastic bak: laat het op kamertemperatuur staan. Bewaar het niet in een gesloten plastic doos (je wilt niet dat het brood gaat zweten). Leg het brood niet onder warme keukenlampen en ook niet op een zonnige plek; als het brood warm wordt, kan er schimmel ontwikkelen.
Klaar om brood te bakken?
10x de populairste brood recepten
Zuurdesembrood
Zuurdesembrood is helemaal terug van weggeweest! Door desem toe te voegen aan je deeg, krijg je een bijzonder smakelijk en voedzaam brood. Robèrt legt je in deze video alles uit over het opstarten, onderhouden, bewaren en gebruiken van je eigen desem.
Weetjes over brood
Lees feiten, fabels en leuke weetjes op MAX Vandaag.
ALLES OVER BROOD OP MAX VANDAAG
Brood bakken met Robèrt
Leer meer over brood bakken met het broodcollege van Robèrt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.