Je keukenmachine doet z’n werk, je crème ziet er mooi uit. Lekker luchtig, niet te vet. Maar dan gaat het toch mis. Opeens zie je allemaal kleine korreltjes in je crème, de boel is geschift. Hoewel de smaak vaak nog prima is, wil je natuurlijk liever gewoon een mooie crème en geen misbaksel. Hoe kon dat nou gebeuren?
Botercrème geschift
Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat de ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.
Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig! Je kunt een geschifte botercrème heel goed redden. Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt, is een flinke portie geduld hebben en de keukenmachine lang laten draaien. Na een poos zal crème hopelijk weer terugkomen. Dit werkt overigens ook bij een geschift cakebeslag.
Meer leren over botercrème?
VOLG DE MASTERCLASS VAN ROBÈRT
Hét recept voor de beste botercrème
Robèrt geeft je het recept voor de perfecte klassieke botercrème. Nooit meer een te zoete, vette of korrelige botercrème. Met deze crème heb je gegarandeerd succes! Bekijk onderin het recept ook hoe je een frambozenvariant maakt.
Botercrème bewaren
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft daardoor mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar de crème in een spuitzak.
Benieuwd hoe je het bewaart in de koelkast of vriezer? Dat lees je hier.
Een lekker en voedzaam alternatief
Normale botercrèmes bevatten veel suiker en vet. Deze zoete aardappel crème is een super lekker en voedzaam alternatief.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.