E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bewaartips voor je bakvullingen

Heb je botercrème, ganache, spijs, fondant of icing gemaakt en heb je nog over? Zo bewaar je het om nog een keer te kunnen gebruiken.

Bewaartips voor je bakvullingen

Bakvullingen bewaren

Botercrème, ganache, spijs, fondant of icing. Allemaal fijne vullingen waarmee je jouw taart, cake, koekjes of cupcakes kunt vullen en/of verrijken. Het kan natuurlijk gebeuren dat je wat van je vulling overhoudt, of dat je vast een voorraadje wilt maken. Hoe bewaar je ze het beste? We leggen het je uit.

Botercrème bewaren

Botercreme

Botercrème is een super veelzijdige vulling. Je kunt het gebruiken als taartvulling, om je taart mee af te smeren of als mooie toef op je cupcakes. Bovendien kun je botercrème makkelijk een kleurtje geven met gel kleurstof of hem op smaak brengen met extract, chocolade, caramel, praliné of noem maar op. Je ziet het, met botercrème kun je alle kanten op. Daarom kan het heel fijn zijn om er een voorraadje van te hebben of om overgebleven botercrème te bewaren.

Kamertemperatuur
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak.

Koelkast
In de koelkast kun je botercrème een week bewaren. De crème zal hard worden, dus je kunt hem niet gelijk verwerken. Laat hem op kamertemperatuur komen en klop hem goed door voor je ermee aan de slag gaat. Door het temperatuurverschil kan de botercrème gaan schiften. Dat kun je verhelpen door de crème een beetje te verwarmen, zodat alle ingrediënten weer dezelfde temperatuur krijgen. Dit kun je doen door met een föhn de beslagkom te verwarmen, of door hem in een warm waterbadje te hangen.

Vriezer
Botercrème kun je ook goed invriezen, het blijft dan zo’n 3 maanden goed. Ontdooi de crème in de koelkast en laat hem daarna op kamertemperatuur komen, voordat je hem verwerkt. Ook in dit geval is de kans op schiften groot, dus gebruik daarvoor bovenstaande tips.

Recept voor botercrème

Ganache bewaren

Ganache

Ganache is een crème op basis van chocolade en slagroom. Je kunt het gebruiken als glazuur en drip voor je taarten of als vulling voor bonbons, macarons of natuurlijk taart. Ganache is eenvoudig om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Verwerk er bijvoorbeeld eens nootjes, een fruitpuree, gedroogd fruit of alcohol door.

Ganache bewaren
Of je ganache kunt bewaren, ligt eraan hoe je hem wilt verwerken. Als je ganache vloeibaar als drip wilt gebruiken, dan kun je hem alleen maar vers maken en direct gebruiken. Wil je de ganache opkloppen tot luchtige crème om er je taart mee te vullen of af te smeren, dan kun je de ganache wel bewaren. Zet de ganache dan in de koelkast nadat je de chocolade met de warme room hebt gemengd. Klop hem pas vlak voor gebruik op, want het opkloppen zorgt ervoor dat de crème minder lang houdbaar is. Afgedekt en niet-opgeklopt kan de ganache wel 1 – 2 weken in de koelkast bewaard worden. Ganache kun je niet invriezen.

Aan de bak met ganache

Spijs bewaren

Spijs

Zelf amandelspijs maken is heel erg makkelijk en leuk om te doen.Je kunt spijs ook lekker verwerken door je deeg, als vulling voor een stol of op de bodem van je tartelette of slof.

Spijs is erg goed te bewaren, omdat er – los van een beetje ei – alleen maar ingrediënten in gaan die niet snel bederven. Noten, suiker en wat smaakmakers, zoals een beetje citroenrasp.

Koelkast
Als je spijs net gemaakt hebt, is het lekker om hem even te laten liggen zodat de smaken goed in kunnen trekken. Verpak je spijs in huishoudfolie of in een afgesloten bakje en bewaar het in de koelkast. Het blijft dan ruim een week goed.

Vriezer
Veel spijs over? Dan kun je het gewoon in de vriezer bewaren. Het bevriest eigenlijk bijna niet, maar conserveert op die manier optimaal. In de vriezer kun je spijs zeker 3 maanden bewaren.

Aan de bak met kano’s

Fondant bewaren

Fondant

Fondant over na het decoreren van je taart? Geen probleem, je kunt (rol)fondant erg goed bewaren, zodat je er op een later moment weer iets mee kunt versieren.

Bewaren
Je wilt je fondant zo soepel mogelijk houden, zodat je geen scheurtjes krijgt als je het een volgende keer uitrolt. Verpak de rolfondant daarom goed in huishoudfolie en/of een luchtdicht zakje. Bewaar het op een koele, donkere plek. Kijk op de houdbaarheidsdatum van de verpakking om te zien hoe lang het nog goed blijft. Checken of je fondant nog goed is? Kijk, ruik en proef. Als de fondant erg is uitgedroogd of niet meer lekker smaakt, kun je het beter niet meer gebruiken.

Icing bewaren

Icing

Als je koekjes decoreert met icing, is de kans groot dat je wat overhoudt. Gelukkig is ook icing goed te bewaren, zodat je er de volgende keer weer mee verder kunt als de koek op is en je nieuwe koekjes gaat bakken.

Bewaren
Je wilt – net als bij fondant – niet dat je icing uitdroogt. Als je het hebt gebruikt, zit het waarschijnlijk al in een spuitzakje. Je kunt het hier prima in bewaren. Sluit de zak goed af, doe hem eventueel nog in een luchtdicht bakje, om te voorkomen dat het uitdroogt. De icing in een bakje bewaren kan natuurlijk ook. Als je icing een poosje stil staat kan het water zich van de suiker gaan scheiden. Geen zorgen, want je kunt er gewoon weer een soepele icing van maken door het zakje goed door te kneden of het goed te roeren. Zodra je weer een soepele icing hebt, ben je good to go! Bewaar je icing op een koele plek, dat hoeft niet perse de koelkast te zijn. Het blijft zo wel twee weken goed.

Icing recept

Meer bewaartips?

Bewaartips voor je baksels

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.