Als je nog op zoek bent naar een relatief makkelijk, maar spectaculair baksel voor de feestdagen, dan is een kersttulband iets voor jou! Weinig poespas, maar door de bijzondere vorm ziet dit gebakje er meteen enorm feestelijk uit. Perfect als kerstdessert of lekker voor bij de koffie/thee. En we maken hem natuurlijk het liefst helemaal zelf. Laat je inspireren door deze vrolijke kersttulband recepten, of gebruik het basisrecept en maak je eigen variatie. Bekijk eerst wel even hoe je hem goed uit de vorm krijgt.
Basisrecept tulband
Ingrediënten
250 gram roomboter
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram witte basterdsuiker
Extra boter en bloem om de vorm mee in te vetten en te bestuiven
Zo maak je hem
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop 250 gram roomboter met 250 gram witte basterdsuiker tot een luchtig mengsel.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
- Mix goed tot ze zijn opgenomen.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel door de rest van het beslag.
- Vet een tulbandvorm in met roomboter en bestuif lichtjes met bloem.
- Verdeel het beslag over de tulbandvorm.
- Bak de tulband 60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Controleer met een satéprikker of de tulband gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de tulband klaar.
Toe aan variatie? Probeer dan een van deze tulband recepten:
Guglhupf met sinaasappeljam
Een Guglhupf is de Duitse benaming voor wat wij een tulband noemen. Het is een traditionele Oostenrijkse cake. Door het recept gaat gist, waardoor het meer op een zoet brood dan op cake lijkt. En hij wordt rijk gevuld met gedroogd fruit en kruiden. Dit exemplaar serveer je met zelfgemaakte kruidige sinaasappeljam.
Italiaanse tulband
Als je op zoek bent naar een kersttulband met spijs, dan is dit een goed recept voor jou. Je maakt de spijs zelf van pistachenoten en amandelen. De gedroogde vruchten wel je in Italiaanse limoncello. Het geheel serveer je met groene en rode chocoladeganache voor een extra kerstig tintje. Leuk als afsluiter van een Italiaans kerstdiner.
Scandinavische kersttulband
Reis je liever af naar Scandinavië dan naar Italië tijdens Kerst, dan moet je hier zijn. Deze kersttulband is gevuld met cranberry’s, dadels, rozijnen, abrikozen en dadels. Voor het Scandinavische tintje gaat er een kruidenmix door het beslag van kardemom, gember, kaneel en koek- en speculaaskruiden.
het recept
Kersttulband met cranberry’s
Kerstiger dan deze tulband wordt het niet, je vult hem met cranberry’s en sinaasappel. Door het beslag gaat parelsuiker, dat ken je van suikerbrood. Je kunt deze suiker niet in de supermarkt kopen, maar wel bij bakspeciaalzaken en online. Deze suiker smelt niet tijdens het bakken, dus als deze tulband uit de oven komt vind je verdeeld door het brood lekkere suikerparels terug.
Guglhupf met citroen en hibiscus
Deze kersttulband is alles behalve standaard. Je maakt hem van een fris deeg met citroen en een vulling van citroen, rozijnen, amandel, maanzaad, rum en een snufje kaneel. De vulling gaat niet door het deeg, maar verdeel je als 1 geheel in het midden van het deeg. Het eindresultaat garneer je met een glazuur van hibiscus en van takjes rozemarijn maak je kerstboompjes.
Tulband uit de vorm halen
Het is het spannendste moment als je een tulband bakt: hem storten uit de vorm. De kans dat hij kapot gaat, schuilt in een klein hoekje. We delen onze beste tips, zodat jij je kersttulband uit de vorm haalt als een expert.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.