Of je nou een feestje hebt, een snel dessertje nodig hebt, of als je je verveelt op een regenachtige zondag: het is altijd een goed idee om appelflappen te bakken! Goddelijk lekker in al hun eenvoud en heel erg leuk om zelf te maken. We delen onze beste tips en een perfect basisrecept.
De basis
Een appelflap is een driehoekige traktatie die je maakt van een warm appelmengsel in een jasje van bladerdeeg. Het is niet moeilijk om ze zelf te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig: met bladerdeeg, appels, suiker en een eitje kom je al een heel eind. Dat bladerdeeg kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken kan ook. Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe je dat doet.
Bladerdeeg maken met Robèrt
Tips
Voor de lekkerste appelflappen zijn er een aantal tips die je mee kunt nemen tijdens het bakken.
- Kies stevige appels: Die behouden hun vorm tijdens het bakken. Kies appels die je ook voor een appeltaart zou gebruiken zoals Elstar, Jonagold of Goudreinetten.
- Voorkom lekken: Druk de randen van het bladerdeeg goed aan en gebruik niet teveel vulling om te voorkomen dat de vulling uit je flappen gaat lekken.
- Glans: Strijk de appelflappen af met losgeklopt ei voor een mooie glans.
- Afkoelen: Het meest lastige van dit hele recept. Wacht met eten tot ze een beetje zijn afgekoeld. Dat geeft de vulling de kans om te stollen en voorkomt dat jij je mond verbrandt.
- Varieer: Het basisrecept is al heel lekker, maar je kunt variëren door rozijnen, noten of andere kruiden (nootmuskaat, kardemom, gember) toe te voegen.
Hoe houd je appelflappen vers?
Zelfgebakken appelflappen kun je het beste luchtdicht verpakken en buiten de koelkast bewaren. Het is belangrijk dat je ze na het bakken eerst goed laat afkoelen. Ze blijven zo’n 2 dagen goed.
Kun je appelflappen opwarmen?
Vers uit de oven zijn ze natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt appelflappen makkelijk weer oppiepen. Leg ze een paar minuutjes in een voorverwarmde oven of airfryer op 180 graden en ze worden weer lekker knapperig en een beetje warm.
Kun je appelflappen invriezen?
Appelflappen zijn geschikt om in te vriezen. Laat ze na het bakken goed afkoelen en verpak ze luchtdicht. In de vriezer blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Het lekkerste appelflap recept
Dit heb je nodig voor 6 appelflappen
- 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 2 appels
- 2 eetlepels kristalsuiker + extra
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei, licht geklopt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
- Meng in een kom de appelblokjes met suiker en kaneel.
- Leg een plakje bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Schep een deel van het appel-suikermengsel in het midden van elk bladerdeegplakje.
- Vouw het bladerdeeg diagonaal over de vulling en druk de randen goed aan met een vork om te sluiten.
- Herhaal tot je 6 appelflappen hebt.
- Klop het eitje los en bestrijk de bovenkant van elke appelflap met een dun laagje ei.
- Bestrooi met kristalsuiker.
- Bak de appelflappen 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze even afkoelen voordat je ze serveert.
Wil je liever suikervrije appelflappen maken? Dat recept is net zo makkelijk als deze!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.