De feestdagen zijn de perfecte tijd om lekker op de bank te kruipen met een hartverwarmende kerstfilm. En wat is een filmavond zonder wat zelfgemaakt lekkers? Deze baksels zijn eenvoudig om te maken en veel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje liggen. Lekker, je hoeft de deur niet meer uit! Van koekjes en taart tot warme chocolademelk, met deze recepten zit jij gebakken tijdens je kerstfilm.
Bananenchips
Bij een goede kerstfilm hoort natuurlijk een bakje chips. Als je nog een rijpe bananen op de fruitschaal hebt liggen, kun je heel eenvoudig zelf knapperige zoete chipjes maken.
Dit heb je nodig
- 2 bananen
- Zout
- Kaneel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de bananen in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes banaan met zout en kaneel. Bak de plakjes banaan een uur en draai ze daarna om, bak ze dan nog een keer een uur. Laat de plakjes hard en knapperig worden op een (koud) bord. Je kunt de chips droog en donker (niet in de koelkast!) goed bewaren.
Kerstkoekjes
Ze horen onmiskenbaar bij Kerst: kerstkoekjes! Snel en makkelijk gemaakt, het is een leuke activiteit met kinderen en het is natuurlijk de ultieme snack voor bij de kerstfilm. In dit recept voegen we kaneel toe, voor een lekker winters gevoel. Je kunt hier naar smaak ook koekkruiden, gember of wat geraspte sinaasappelschil aan toevoegen.
Dit heb je nodig
- 135 gram bloem
- 125 gram boter (op kamertemperatuur)
- 90 gram suiker
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
Zo maak je het
Kneed alle ingrediënten tot een koekjesdeeg. Verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er koekjes uit. Bak de koekjes 15 minuten in de oven op 170 graden.
Wil je de koekjes daarna nog versieren?
Chocoladetaart
Een hele chocoladetaart maken van maar 4 ingrediënten? Jazeker! Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt waar! Het is een lekker machtig taartje, waarbij we chocolade ganache als vulling gebruiken. Voor de echte chocoladeliefhebbers is dat het lekkerst met pure chocolade, maar je kunt natuurlijk variëren in smaak. Van deze taart kun je met een groot gezelschap genieten tijdens het kijken naar een mooie kerstfilm.
Dit heb je nodig
- 220 gram koekjes (bijv. oreo’s of kerstkoekjes)
- 60 gram roomboter
- 300 gram pure chocolade
- 200 milliliter slagroom
Zo maak je het
Maal de koekjes fijn tot kruimels. Smelt de boter en meng dit door de koekkruimels. Vet een ondiepe bakvorm van 20 centimeter doorsnede goed in met bakspray. Stort de koekkruimels er in en verdeel ze over de bodem en langs de rand. Druk goed aan tot een stevige korst. Laat opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de slagroom tot het kookpunt. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet daar de warme slagroom over. Laat even staan en roer dan goed door tot een mooi egale ganache. Giet de ganache in de opgesteven bodem en zet de taart terug in de koelkast. Laat hem tenminste 3 uren opstijven in de koelkast. Eventueel kun je de taart garneren met wat vers fruit.
Geen fan van chocoladetaart? Er zijn nog veel meer lekkere baksels die je kunt maken met maar 4 ingrediënten.
Krokante vlinders
Deze knapperige vlinders kun je zowel als zoete en als hartige snack voor bij je kerstfilm maken. We gebruiken in dit recept kant-en-klaar bladerdeeg, maar je kunt het natuurlijk zelf maken. Dat wel even een werkje, dus daarmee ben je niet zo 1, 2, 3 klaar. Robèrt laat je zien hoe het moet.
Zoete vlinders
Ingrediënten
- 3 plakjes bladerdeeg
- 30 gram boter
- 75 gram suiker
- Optioneel: kaneel of speculaaskruiden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Smelt de boter en smeer de plakjes er mee in. Bestrooi met suiker en rol de suiker in het deeg met een deegroller. Draai de plakjes om en herhaal de stappen. Rol nu beide uiteinden van een bladerdeegplakje naar elkaar toe. Snijd de rol in plakjes, zodat je kleine vlinders hebt. Leg de plakjes een stukje uit elkaar op een bakplaat en bak de vlinders in 15 – 20 minuten gaar.
Hartige vlinders
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg
- 75 gram geraspte kaas
- Oregano, peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Bestrooi met kaas en rol de kaas in het deeg met een deegroller. Rol nu beide uiteinden van een bladerdeegplakje naar elkaar toe. Snijd de rol in plakjes, zodat je kleine vlinders hebt. Leg de plakjes een stukje uit elkaar op een bakplaat en bak de vlinders in 15 – 20 minuten gaar.
Maak je liever kaasstengels in plaats van vlinders voor bij de kerstfilm? Bekijk dan dit recept van Robèrt op MAXVandaag.
Chocolademelk
Bij al dat lekkers, wil je natuurlijk ook iets hartverwarmends drinken. Het is wat ons betreft de ultieme wintertraktatie: chocolademelk. Wist je dat je dat heel eenvoudig zelf kunt maken en daar ook nog eens enorm mee kunt variëren? We zetten 5 lekkere recepten voor je op een rij. Zo is er voor ieder wat wils tijdens de kerstfilm!
Bakken uit de voorraadkast
Zo zie je maar, iets lekkers op tafel zetten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En je hoeft er waarschijnlijk niet eens de deur voor uit. Benieuwd wat je nog meer kunt maken met ingrediënten uit jouw voorraadkast? Bekijk dan eens deze recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.