Aquafaba
Je hebt hem vast al vaker voorbij zien komen: aquafaba. Het vocht van kikkererwten is een plantaardig alternatief voor eiwit. Je kunt het opkloppen tot stijve pieken, waardoor je er meringues van kunt maken of het kunt gebruiken om je cake luchtigheid te geven. Super handig dus om altijd een blikje kikkererwten in de voorraadkast te hebben staan.
Xanthaangom
Xanthaangom is een bakverbeteraar die als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Het verhoogt de viscositeit van (glutenvrije) baksels. Voeg wat toe aan aquafaba voor een steviger schuim of in je cakebeslag voor meer binding. Voor binding in baksels kun je overigens ook maïzena of custard gebruiken.
Bakpoeder
Het lijkt misschien een rare in dit rijtje, maar bakpoeder is erg belangrijk als je gaat bakken zonder ei. Bakpoeder bestaat uit carbonaat en zuur. Zodra het in aanraking komt met vocht, gaat het koolzuurgas produceren. Deze belletjes zorgen dus voor luchtigheid in je cake.
Aan de bak
Nu je meer weet over het bakken zonder ei, is het tijd om aan te bak te gaan! Oefen bijvoorbeeld eens met dit toetje van 2 soorten mousse.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.