E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken uit de voorraadkast

Dit zijn onze voorraadkast-favorieten en 8 snelle recepten die je daarmee kunt maken.

Bakken_uit_de_voorraadkast

Bakken uit de voorraadkast

Zin om wat lekkers te bakken, maar geen zin om de regen te trotseren voor een ritje naar de supermarkt? Waarschijnlijk heb je genoeg ingrediënten in je voorraadkast staan om de lekkerste dingen mee te bakken. Je moet alleen even weten hoe je dat doet! We delen onze voorraadkast-favorieten en 8 snelle recepten die je daarmee kunt maken.

Voorraadkast favorieten

Als je dol bent op bakken, dan is het altijd fijn om een aantal ingrediënten standaard in huis te hebben. Zo kun je op elk moment snel iets lekkers in elkaar zetten. Dat zijn wat ons betreft overigens niet alleen ingrediënten die je in de voorraadkast bewaart, maar ook producten die in de koelkast of vriezer gaan. Dit hebben we graag op voorraad:

Voorraadkast
Bloem
Bakpoeder
Suiker
Kaneel
Cacaopoeder
Geraspte kokos
Poedersuiker
Noten

Koelkast
Eieren
Boter
Melk
Fruit
Vriezer
Bladerdeeg

Bladerdeeg

Het liefst maken we ons bladerdeeg lekker zelf. Als je meteen een grote hoeveelheid maakt, kun je het heel goed in de vriezer bewaren. Maar het is een tijdrovend karwei, dus als je daar geen zin in hebt is kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer een prima alternatief. Als je altijd wat bladerdeeg op voorraad hebt, kun je er gemakkelijk iets lekkers mee maken.
Zo maak je zelf bladerdeeg

1. Suikervlinders

3 plakjes bladerdeeg | 30 gram boter | 75 gram suiker

SuikervlinderVerwarm de oven voor op 210 graden hetelucht. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Smelt de boter en smeer de plakjes er mee in. Bestrooi met suiker en rol de suiker in het deeg met een deegroller. Draai de plakjes om en herhaal de stappen. Rol nu beide uiteinden van een bladerdeegplakje naar elkaar toe. Snijd de rol in plakjes, zodat je kleine vlinders hebt. Leg de plakjes een stukje uit elkaar op een bakplaat en bak de vlinders in 15 – 20 minuten gaar.

Variatietip: Voeg kaneel of speculaaskruiden toe aan de suiker als je dat in huis hebt.

­2. Appelflappen

6 blaadjes bladerdeeg | 1 grote appel | fijne suiker | evt kaneel & 2 el rozijnen

AppelflapjesOntdooi de bladerdeeg. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met de suiker en eventueel kaneel en rozijnen. Verdeel wat van het appelmengsel tussen een plakje bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dubbel tot driehoek en druk de randen vast met een vork. Strijk de bovenkant eventueel af met een beetje losgeklopt ei of melk. Bestrooi met suiker. Bak de appelflappen voor 17 – 20 minuten op 210 graden.

Variatietip: Liever suikervrije appelflappen maken? Probeer dan eens dit recept.

Suikervrije appelflappen

3. Gevuld bladerdeeg met honing

1 pak bladerdeeg | 1 pak roomkaas | 1/3 potje honing

HoningpakketjesSnijd de plakjes bladerdeeg doormidden, zodat je rechthoekjes krijgt. Vul elk rechthoekje met een theelepel roomkaas. Vouw het dicht en druk de randen goed vast met een vork. Smeer de pakketjes eventueel in met eigeel, snijd de bovenkant licht in en bak ze 15 minuten op 180 graden in de oven. Verwarm ondertussen de honing. Dompel de bladerdeegpakketjes kort in de warme honing komen, direct als ze uit de oven komen.

4. Plaattaart met fruit

1 pak bladerdeeg | 200 gram roomkaas | 200 gram blauwe bessen (of ander zacht fruit) | evt. 3 el suiker

Plaattaart bessenOntdooi het bladerdeeg, plak de plakjes aan elkaar zodat je er een bakplaat mee kunt vullen en prik gaatjes in de bodem. Klop de roomkaas los. Eventueel kun je wat suiker toevoegen voor extra zoetigheid. Smeer de roomkaas over het bladerdeeg, houd de randjes vrij. Verdeel het fruit erover en bak de plaattaart voor 17 – 20 minuten op 210 graden.

Meer bladerdeeg inspiratie?

Bladerdeeg fruitfeest  Plaattaart met sinaasappelroom

Koekjes

Koekjes zijn een all time favoriet. Makkelijk om te maken, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, het is altijd fijn om een volle koektrommel te hebben en ze zijn ook nog eens hartstikke lekker! Als je jouw voorraadkast ingrediënten combineert met broodbeleg, zoals pindakaas of chocoladepasta, kun je heel eenvoudige en lekkere koekjes maken. Wij zijn fan!

Chocolade pinda koekjes

120 gram bloem | 1 handje pinda’s | 1 ei | 2 eetlepels chocoladepasta

Choco pinda koekjesVerwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, het ei en de chocoladepasta tot een korrelig deeg. Meng nu de pinda’s erdoor. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze een stukje uit elkaar op de bakplaat. Druk de balletjes plat tot een koekje. Bak ze voor ongeveer 10 minuten in de oven.

Kaneelkoekjes

135 gram bloem | 125 gram boter (op kamertemperatuur) | 90 gram suiker | 1 tl kaneel | Snufje zout

KaneelkoekjesKneed alle ingrediënten tot een koekjesdeeg. Verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er koekjes uit. Bak de koekjes 15 minuten in de oven op 170 graden.

Variatietip: Als je vanillekoekjes wilt maken, gebruik dan 75 gram suiker en een zakje vanillesuiker in plaats van kaneel.

Geraspte kokos

Licht, luchtig en een fijne smaakmaker om in huis te hebben is geraspte kokos. Je kunt er heerlijke cake mee bakken, maar het is ook een graag geziene gast in gezonde of vegan bakrecepten.

Gezonde vegan kokosbollen

100 gram geraspte kokos | 1 banaan | 1 blik kikkererwten | Evt. een paar druppels vanille extract

Gezonde kokosbollenPrak de banaan en meng het met de kokos en vanille extract tot een geheel. Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. Klop het vocht – aquafaba – op met de mixer tot zachte, stevige pieken. Spatel de aquafaba in 3 delen door de kokos. Schep 8 bergjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosbollen op 180 graden in ongeveer 10 – 15 minuten gaar en goudbruin.

Liever niet vegan: vervang het kikkererwtenvocht door 3 eiwitten.

Kokosmakronen

Eiwit van 4 middelgrote eieren | 200 gram fijne kristalsuiker | 200 gram kokosrasp | pure chocolade

Kokos makroonKlop het eiwit los en meng het met de suiker en kokos. Doe het mengsel in een steelpan en verhit al roerend 3 minuten op middelhoog vuur. Het mengsel mag niet verkleuren. Schep 16 bergjes van het beslag, een stukje uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosmakronen op 175 graden in 20 minuten goudbruin en gaar. Smelt de chocolade en dip je makronen in de chocolade of doe de chocolade in een spuitzakje en trek mooie streepjes over je makronen.

Een opgeruimde voorraadkast

Het handige van een voorraadkast is dat je altijd een voorraadje voedsel achter de hand hebt. Het is echter ook een plek die snel vies en ongeorganiseerd wordt. Bekijk tips voor het opruimen, organiseren, schoonmaken en opnieuw indelen van je voorraadkast.

Bekijk tips op MAX Vandaag

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.