E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken op de gourmet

3 feestelijke recepten

Gourmetten

Bakken op de gourmet

Het is misschien wel het populairste kerstdiner in Nederland: de gourmet! Als dat gourmetstel er dan toch staat, kan je er ook iets anders leuks mee doen. Speciaal voor Kerst verzamelden wij leuke recepten die je op het gourmetstel kan bakken.

 

Knusse kerstkoekjes

Twee kerstdagen betekent voor de meeste mensen ook twee kerstdiners. Als dat dan ook twee keer gourmetten betekent, heb je natuurlijk geen zin om het gourmetstel tussendoor op te ruimen. Hoe leuk is het dan als je overdag ook goed gebruik kan maken van het stel? Deze gezellige kerstkoekjes bak je in de pannetjes van de gourmet, super leuk om met kleine bakkers te doen! En daarna heerlijk voor bij de borrel of als toetje.

 

Dit heb je nodig

100 gram ongezouten roomboter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel vanille-extract
200 gram bloem
snuf zout
1 theelepel baksoda
Mini marshmallows

 

Zo maak je het

  • Vet je pannetje goed in.
  • Mix de boter en basterdsuiker totdat het lekker romig is.
  • Voeg aan dat mengsel het ei en vannile-extract toe. Mix dit totdat het een glad geheel is.
  • Voeg het zout, de bloem en baking soda toe en kneed tot een egaal deeg.
  • Voeg tot slot de marshmallows toe en kneed nog kort.
  • Verdeel het deeg in 16 stukken en maak hier mooie balletjes van. Druk de balletjes plat in de pan.
  • Zet de pannetjes op de daarvoor bestemde plek op het gourmetstel. Laat ze staan tot ze gaar zijn.

Eet smakelijk!

 

Mini pannenkoeken

Wat mensen eten bij het kerstdiner verschilt per land. In Japan halen ze kip, in de VS eten ze kalkoen en in Oost-Europa gefrituurde vis. Ook in Nederland verschillen de kersttradities per regio. Zo zijn er gezinnen in het oosten van het land waarbij het de traditie is om pannenkoeken met worst te eten tijdens het kerstdiner. Een traditie die je makkelijk kunt overnemen als je de gourmet op tafel hebt staan! Maak een kom pannenkoekenbeslag en laat iedereen het zelf in zijn pannetje scheppen en bakken. Leuke afwisseling tussen de groente, vis en vlees door. Of lekker als toetje!

 

Dit heb je nodig

750 milliliter melk
375 gram bloem
3 eieren
1 of 2 eetlepels suiker
Snufje zout

 

Zo maak je het

  • Mix alle ingrediënten tot een glad beslag.
  • Vet je pannetje goed in en schep er een lepeltje beslag in.
  • Keer halverwege om en smullen maar!

 

Pizzetta

Het populairste dessert na het kerstdiner is misschien wel tiramisu. Dit heerlijke toetje komt oorspronkelijk uit Italië. Hoe leuk is het als dat dessert vergezeld wordt door een Italiaans hoofdgerecht? Waan jezelf in Italiaanse sferen en bak kleine pizzetta op het gourmetstel. Maak kleine bolletjes deeg, verdeel toppings over de tafel en bakken maar! Maak de avond compleet met de kerstmuziek van Andrea Bocelli en Eros Ramazzotti. Buon Natale!

 

Dit heb je nodig

500 gram bloem
7 gram gedroogde gist
10 gram zout
300 milliliter lauwwarm water
2 eetlepels olijfolie
Toppings naar keuze

 

Zo maak je het

  • Meng alle ingrediënten in een grote beslagkom. Voor het traditionele gevoel kun je met je handen kneden, maar als je gaat voor snel en makkelijk dan kun je ook de mixer met deeghaken gebruiken. Het is immers al druk genoeg rondom de feestdagen.
  • Kneed zo’n 8 tot 10 minuten.
  • Laat het deeg een kwartier rusten.
  • Verdeel het deeg in bolletjes die je gaat gebruiken voor de gourmet. Maak ze dus niet te groot.
  • Laat deze bolletjes een uur rijzen.
  • Verdeel de bollen over tafel, laat iedereen zijn eigen pizzetta uitrollen en beleggen.
  • En bakken maar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.