Bakken met zomerfruit
Fruit doet het altijd goed in baksels. Zomerfruit zit ook nog eens boordevol vitaminen en mineralen. Een lekker baksel eten en allerlei voedingsstoffen binnenkrijgen: dubbele winst! Speciaal voor jou zetten we ons favoriete zomerfruit in het zonnetje, met als kers op de taart: tips voor het zelf maken van jam.
Sommige fruitsoorten zijn extra geschikt en lekkerder in de zomer. Omdat ze dan wat zoeter zijn bijvoorbeeld, maar ook omdat fruit in het seizoen beter is voor het milieu en de economie. Als het fruit in ons eigen kikkerlandje groeit, hoeft het niet geïmporteerd te worden. Dit is veel goedkoper én zorgt voor minder uitstoot.
Aardbeien
De aardbei wordt niet voor niets het zomerkoninkje genoemd. De zoete smaak komt het beste tot zijn recht in de zomermaanden. Bovendien komen deze rooie rakkers dan van eigen bodem, aangezien ze van juni tot september vers verkrijgbaar zijn in Nederland. In tegenstelling tot wat velen denken, is de aardbei geen onderdeel van de bessenfamilie. Eigenlijk is het een schijnvrucht. De gele pitjes aan de buitenkant zijn namelijk de échte vruchten! Dat aardbeien lekker te combineren zijn met chocolade, is waarschijnlijk geen nieuws. Maar wist je dat aardbeien ook een hele goede combinatie vormen met onder andere frambozen, ananas, munt en honing? Aardbeien kunnen eigenlijk in elk baksel wel gebruikt worden. In taarten, (cup)cakes en muffins, als coulis of mousse, en ga zo maar door!
Vijgen
Vijgen zijn eigenlijk altijd wel te koop, maar verse vijgen behoren tot het typische zomerfruit. Een aantal vijgenrassen kan goed in Nederland groeien. Dit komt omdat veel vijgensoorten ‘winterhard’ zijn. Ze kunnen het Nederlandse winterweer goed aan zonder bedekking. Je zou zelfs kunnen overwegen zelf een vijgenboom van de variant ‘Brown Turkey’ in de tuin te zetten! Vaak vinden we vijgen terug in salades, maar ook in baksels misstaan ze niet. De zoete smaak kan namelijk met van alles worden gecombineerd. Probeer ze eens met verschillende soorten noten en kaas, honing of frambozen. De vruchten zitten vol vezels en zijn rijk aan vitamine B, wat goed is voor de stofwisseling.
Kersen
Kersen bestaan in allerlei soorten, maten en smaken. Het grootste onderscheid maken we tussen zure en zoete kersen. Amarena-kersen wordt over het algemeen veel gebruikt in de keuken. Dit is een zure variant, gezoet met suikersiroop. In de zomer is het natuurlijk het lekkerst om verse kersen toe te voegen aan je baksels. Gelukkig groeien veel, voornamelijk zoete, kersensoorten goed in Nederland. Ongeveer halverwege juni begint hier het echte kersenseizoen. Typische baksels met kersen zijn de kersenvlaai en de Schwarzwalder Kirsch, maar probeer ze ook eens te combineren met bijvoorbeeld appel of pruimen!
Recept: Hazelnootschuim met kersen Recept: Appel-Kers Toren (macarons)
Nectarines
De nectarine is familie van de perzik, met de schil als afwijkend kenmerk. Beide zijn met schil gewoon te eten, maar die van de nectarine vinden we vaak lekker. Deze is namelijk glad, in tegenstelling tot de pluizige structuur van een perzik schil. Ook wat betreft de smaak is er vrijwel geen onderscheid te maken tussen deze 2 soorten fruiten. Ze zijn dus ook gemakkelijk uitwisselbaar in recepten. Als nectarines goed gerijpt zijn, hebben ze een heerlijk zoete smaak. Bewaar ze niet in de koelkast, daar worden ze melig van! De zachte nectarines zijn vooral lekker in combinatie met wat harder fruit, zoals druiven en bananen. In hartige gerechten, zoals salades, kan de nectarine een zoete twist geven. Helaas groeien nectarines vooral in warmere landen, zoals Spanje en Zuid-Afrika. Maar sommige soorten doen het ook prima in Nederland. Een voorbeeld hiervan is de ‘Madame Blanchet’, die begin september het best gerijpt is.
Recept: Crumble met verse nectarines
Meloenen
Als familie van de komkommer, behoort de meloen officieel eigenlijk tot de categorie groente. Maar door de frisse, zoete smaak is dit bijna niet voor te stellen. Daarom zetten we hem toch op dit lijstje. Meloen misstaat namelijk nooit in een fruitsalade, aangezien hij eigenlijk met alles wel goed combineert. Denk aan de eerder genoemde aardbeien en nectarines, maar ook met ananas, druiven en kiwi’s. In baksels kan meloen ook een grote meerwaarde hebben. Hoewel hij op zich warm te eten is, raden we dat niet aan. Je kunt verse (water)meloen wel bijvoorbeeld in een mousse verwerken, onder andere met slagroom. Maar het lekkerst is hij in de garnering van een fruitig baksel!
Jam maken van zomerfruit
Het is ontzettend eenvoudig om zelf jam te maken en je kunt veel verschillend fruit gebruiken. Kies dus de fruitsoort(en) die jij lekker vindt! Handig om in de gaten te houden is het pectinegehalte van het fruit. Dit zorgt er namelijk voor dat de jam ook daadwerkelijk een gelei wordt. Fruitsoorten met veel pectine zijn bijvoorbeeld appels, citroenen, bramen en pruimen. Aardbeien, mango’s, peren en nectarines hebben daarentegen bijvoorbeeld weer een veel lager pectinegehalte. Gebruik je fruit met weinig pectine? Voeg dan wat extra geleisuiker toe! Een andere optie is het combineren van fruitsoorten met meer en minder pectine. Als je de jam vervolgens op een koele, donkere plek bewaart, is hij nog maanden lang houdbaar. Zo kun je ook in de wintermaanden nog van zomerfruit genieten!
Aan de bak met zomerfruit
Ben jij helemaal losgegaan met zomerfruit in je baksels? Wij zijn ontzettend benieuwd! Deel je foto’s met #HHB.
Zin in meer duurzame en/of Hollandse bakinspiratie? Hebben we voor je. Veel bakplezier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.