Bakken met wintergroenten
Vorst aan de grond, hier en daar een spatje sneeuw en alle straten weer gezellig versierd met kerstlichtjes. Dat kan maar 1 ding betekenen; het wordt winter! En daarmee is de tijd van wintergroenten aangebroken. Meestal verstoppen we groenten stiekem in een baksel, maar daar doen we dit keer niet aan mee. Deze parels verdienen een plekje op het erepodium, dus geniet van onze favoriete baksels met wintergroenten.
Pastinaak
Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd en dat is niet zo vreemd, want deze groente is familie van de wortel. Het is een echte wintergroente, want het krijgt zijn specifieke smaak pas als de vorst eroverheen is gegaan.
Pastinaak heeft een delicate, ietwat zoetige smaak met een hint van anijs en wat aarde- en nootachtige tonen. Het is een romige groente en dat maakt hem erg geschikt voor een lekker soepje. Maar ook uit de oven of door de stamppot is pastinaak een fraaie toevoeging.
Door de zoetige smaak, doet pastinaak het ook erg goed in baksels. En hoewel een gebakje met groenten niet perse meteen gezond is, voegt deze witte wortel wel vitamine B5, K, foliumzuur, mangaan, fosfor, diverse antioxidanten en voedingsvezels toe. Pure winst!
Een favoriet recept is deze vegan pastinaakcake. Met volkorenmeel voor extra voedingsvezels, banaan en sinaasappel. De kaneel en speculaaskruiden zorgen voor een extra lekker kruidig resultaat.
Winterpenen
Wortels zijn er in vele soorten en maten. Van kleine bospeentjes tot grote winterpenen. Hoewel de naam winterpeen doet vermoeden dat wortels echte wintergroenten zijn, is dat niet helemaal waar. De echte winterpeen is in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar, maar andere wortels komen alleen van april t/m november van Nederlandse bodem. Ga je in de wintermaanden aan de bak met wortels, dan is het dus de meest duurzame keuze om winterpenen te gebruiken.
Wortels zijn hele diverse groenten. Je kunt ze rauw eten, maar ook koken, stomen, grillen of in de oven bakken. Ze zijn van nature lekker knapperig en zoet, hoe langer je ze verwarmt hoe zachter en zoeter ze worden.
Zowel rauw als verwarmd zijn wortels een goede toevoeging aan je baksels. We kennen allemaal de alom bekende worteltaart wel. Een onwijs populair taartje en dat is niet voor niks, want hij is verrukkelijk! We inspireren je graag met een ander recept, om je te laten zien dat je wortel ook op een andere manier in gebak kunt gebruiken. Wie had gedacht dat je met wortels een hele lekkere cheesecake kunt maken? Gecombineerd met sinaasappel, ricotta en witte chocolade op een stevige amandelbodem. Super lekker!
Boerenkool
In Amerika is het een ware trend als superfood, maar in Nederland zijn we groot geworden met boerenkool. Vers van het land en het allerlekkerst als er een nacht flinke vorst overheen is gegaan. Dan wordt de pittige koolsmaak wat minder. Het zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suikers en de smaak van de kool wordt dan wat zoeter. Boerenkool is heel Hollands en een echte wintergroente, dus hij mag zeker niet ontbreken in dit lijstje.
Hoewel je koekjes schijnt te kunnen maken van boerenkool, gaan we nu toch voor een iets veiliger keuze. Want ondanks dat de vorst hem iets zoeter maakt, vinden wij boerenkool toch echt het allerlekkerst in een hartig recept. Je kunt hiervoor kant-en-klaar bladerdeeg of hartig taartdeeg gebruiken. Of je maakt het bladerdeeg natuurlijk zelf!
Boerenkoolquiche
Dit heb je nodig
6 plakjes bladerdeeg, hartig taartdeeg of zelfgemaakt bladerdeeg
200 gr gesneden boerenkool
2 rode paprika’s
1 ui
2 teentjes knoflook
4 eieren
150 ml kookroom
100 gr geraspte mozzarella
Zongedroogde tomaatjes
Eetlepel paneermeel
Springvorm van 22 centimeter
Zo maak je het
Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Ontdooi het deeg. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paprika’s in reepjes. Bak de ui, knoflook en paprika beetgaar. Haal uit de pan en roerbak de boerenkool in dezelfde pan tot deze geslonken is. Meng alle gebakken groenten met wat zongedroogde tomaatjes naar smaak en de helft van de mozzarella. Breng op smaak met peper en zout. Bekleed de bakvorm met het deeg, prik gaatjes in de bodem en verdeel het paneermeel over de bodem. Verdeel de groenten over de bodem. Klop de eieren met de kookroom los. Giet het eimengsel over de groente en strooi de overige mozzarella over de bovenkant. Bak de quiche op 200 graden in zo’n 40 minuten gaar.
Spruitjes
Nog zo’n echte winterklassieker: spruitjes! Wist je dat dit eigenlijk kleine kooltjes zijn die groeien in de oksel van de spruitkool? Ze komen van Nederlandse bodem van oktober tot half februari. En of je er van houdt of niet, spruitjes zijn hartstikke gezond. Ze bevatten 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels, zijn een bron van vitamine B, eiwit, fosfor en kalium. Goed voor je weerstand dus, in de winter.
Hoewel we spruitjes meestal koken, grillen, stomen of garen in de oven, kun je er ook cake mee bakken. Een hartige welteverstaan. En eerlijk is eerlijk, je moet hier natuurlijk wel een beetje een spruitjesliefhebber voor zijn.
Spruitjescake
Dit heb je nodig
250 gram zelfrijzend bakmeel
100 ml zonnebloemolie
150 ml volle melk
3 eieren
200 gram spruitjes
1 ui
2 teentjes knoflook
60 gram pecannoten
2 eetlepels gedroogde cranberries
100 gram geraspte oude kaas
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden, boven- en onderwarmte. Maak de spruitjes schoon door de eindjes en de buitenste bladeren te verwijderen. Was ze en snijd ze in helften of kwarten, afhankelijk van de grootte. Snipper de ui en pers de knoflook. Bak de spruitjes, ui en knoflook even goed aan. Mix het zelfrijzend bakmeel met 50 gram geraspte kaas, de pecannoten en cranberries. Mix in een andere kom de melk, olie en eieren. Meng de natte delen door de droge delen. Roer vervolgens de gebakken groenten door het beslag. Breng op smaak met peper en zout. Giet alles in een ingevette cakevorm en strooi de overgebleven kaas bovenop. Bak de cake in 50 minuten gaar.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.