E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met vanille

Vanille is er in veel verschillende soorten en maten. Van hele vanillestokjes tot vanillesuiker, -pasta, -extract of -aroma. Maar wat is nou het verschil? En waar moet je op letten bij het kopen?

HHB

Bakken met vanille

Vanille is een van de meest gebruikte smaakmakers in de patisserie. Niet zo gek, want het is heel erg lekker zacht van smaak en past (bijna) overal bij. Bovendien kun je vanille in veel verschillende soorten en maten kopen. Van hele vanillepeulen tot vanillesuiker, -pasta, -extract of -aroma. Wat is nou het verschil tussen al die vormen? En waar moet je op letten bij het kopen van vanille?

 

Wat is vanille?

Vanille is een smaakstof die afkomstig is uit de vrucht van een klimorchidee, de zogenaamde Vanilla planifolia. De vruchten aan deze plant zijn een soort langwerpige groene bonen die onrijp worden geplukt. De bonen worden daarna gestoomd en gedroogd waardoor ze fermenteren en hun kenmerkende vorm, geur en smaak ontwikkelen. Vanilleplanten moeten met de hand worden bevrucht en het proces van fermenteren duurt minstens een half jaar. Dat maakt vanille een van de meest arbeidsintensieve gewassen ter wereld en daarom zijn vanillestokjes ook zo duur.

 

Oorsprong van vanille

Oorspronkelijk komt de vanille orchidee uit Mexico, maar tegenwoordig groeit vanille in verschillende tropische landen zoals Costa Rica, Oeganda, Indonesië en Tahiti. Madagaskar is de grootste en bekendste leverancier van de smaakmaker. De bekende Bourbon vanille komt tegenwoordig ook van Madagaskar.

 

Vanille of vanilline

Door de hoge prijs van vanille is er een synthetisch goedkoper alternatief op de markt gebracht: vanilline. De smaak lijkt op die van vanille, maar de productie ervan is vele malen goedkoper. Vanillesuiker en de vanille aroma die je in de supermarkt kunt kopen wordt op smaak gebracht met vanilline. Je zult begrijpen: het heeft niet onze voorkeur.

 

Vanillestokje

Een vanillestokje is de hele plakkerige peul. Je kunt het stokje opensnijden en het merg eruit schrapen. Het stokje zelf kun je meekoken in een bakvulling. Het merg van 1/3e vanillestokje staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1 theelepel vanille extract.

 

Als je een vanillestokje koopt, let dan op de volgende dingen:

  • Afkomst, de beste vanille is afkomstig van Madagaskar.
  • Een goed vanillestokje is zacht, kleverig en buigzaam. Zoals Robèrt zegt: ‘je moet er een knoop in kunnen leggen’.
  • Hoewel je ze in de supermarkt kunt halen, koop je de beste stokjes bij de toko, speciaalzaken of online.
  • Bewaar vanillestokjes op een koele, droge, donkere plek. Dat geldt dus ook voor de plek waar je ze koopt. Je weet nooit hoe lang ze daar al liggen, dus geef de voorkeur aan een goed afgesloten verpakking.

Gooi een gebruikt vanillestokje nooit weg! Spoel het af onder de kraan, laat het stokje drogen en stop het bijvoorbeeld in een pot suiker om je eigen vanillesuiker te maken. Of verzamel je gebruikte vanillestokjes in een fles pure wodka om zelf vanille extract te maken. Gebruik 1,5 stokje per 100 milliliter wodka, laat een poos trekken en voila! Je hebt je eigen echte vanille extract gemaakt.

 

Vanillepasta

Vanillepasta wordt gemaakt van het merg uit een vanillestokje, gemengd met vanille extract. Als je vanillepasta gebruikt, zie je dus ook de kenmerkende zwarte stipjes terug in je eindproduct. Een theelepel vanillepasta is ongeveer even sterk als een theelepel vanille extract, dus dat kun je 1 op 1 door elkaar vervangen.

 

Vanille extract

Vanille extract is de betere tegenhanger van vanille aroma. Het is een natuurlijk product en wordt gemaakt van echte vanille. En dat proef je! Je kunt een goed extract kopen bij (online) kook- en bakwinkels. Vanille extract en vanille aroma kun je 1 op 1 door elkaar vervangen. Maar als wij mogen kiezen, dan kiezen we altijd voor vanille extract.

 

Wat maak je ermee?

Vanille is een verrukkelijke smaakmaker in baksels. Het kan bijna overal doorheen, maar onze absolute vanille-favorieten zijn Robèrts Ringgebakjes met vanillemouse, echte vanille batons, banketbakkersroom die we verwerken op een sloffentaartje en natuurlijk Robèrts enige echte klassieke botercrème.

Ringgebakjes Vanille batons

Banketbakkersroom Klassieke botercrème

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.