Heerlijk, het stoofperen seizoen is weer begonnen! Dit winterse peertje is niet alleen lekker door de yoghurt, je kunt er ook heel goed mee bakken. We leggen je uit hoe je stoofperen bereidt en wat je er vervolgens mee kunt maken.
Soorten stoofperen
In Nederland zijn er twee soorten stoofperen die veelal worden verkocht: de Gieser Wildeman en de Saint Rémy. De Gieser Wildeman zijn wat zoetere stoofperen die lekker rood kleuren als je ze stooft. De Saint Rémy is wat frisser en kleurt zachtroze. Stoofperen zijn in Nederland in het seizoen van oktober tot februari.
Recept voor stoofpeertjes
Voor de bereiding van stoofperen is er geen specifiek basisrecept. Het is bijna als een familierecept, iedereen maakt ze op zijn/haar eigen manier en het is allemaal even lekker. We geven je hieronder een fijne basis, waar je zelf je eigen smaak aan kunt toevoegen.
Schil de stoofperen en snijd ze in kwarten of laat ze heel, afhankelijk van wat je met de stoofpeertjes gaat doen. Doe de peren in een hoge kookpan en beslis of je met of zonder alcohol wil stoven. Voeg per kilo peren 100 milliliter sap/wijn toe en vul het aan met water tot de peertjes net onder water staan.
- Met alcohol: Voor rode peertjes kun je kiezen uit rode wijn of port. Voor lichte peertjes kun je witte wijn gebruiken.
- Zonder alcohol: Als je mooie rode peertjes wilt, kun je rode bessensap gebruiken. Voor lichte peertjes kun je witte druivensap of appelsap gebruiken.
Dan is het tijd om smaakmakers toe te voegen. Denk hierbij aan: kaneelstokjes, verse gember, kardemom, vanille, steranijs, kruidnagel, schijfjes sinaasappel of citroensap/schil. Varieer er vrolijk op los om te ontdekken wat je lekker vindt. Maar let op dat je niet teveel toevoegt, anders proef je geen peertjes meer.
Of je vervolgens suiker toevoegt aan je peertjes, bepaal je zelf. Als je zoete peren en zoete wijn gebruikt, dan is dat misschien niet nodig. Ook hiervoor geldt: probeer uit wat voor jou werkt. Geen fan van gewone suiker? Probeer dan eens honing of agavesiroop.
Als je de peertjes met alcohol stooft, mogen ze wel 3 uur op staan. Als je zonder alcohol stooft, dan zijn ze met een uurtje ongeveer klaar. De saus die overblijft in de pan is super lekker, dus gooi die zeker niet weg! Je kunt hem verder indikken, zodra je de peren eruit hebt gehaald. Of de peertjes er lekker in bewaren.
Stoofperen kwarktaart
Lekker fris, maar toch ook winters. Deze kwarktaart heeft het beste van beide werelden. En hij doet het perfect als toetje op het kerstdiner of gewoon op zondagmiddag na een lekkere herfstwandeling.
Dit heb je nodig
200 gram speculaasjes
100 gram boter gesmolten
500 gram kwark
6 blaadjes gelatine
100 milliliter melk
300 milliliter slagroom
75 gram suiker
350 gram stoofpeertjes
Zo maak je het
- Verkruimel de speculaasjes.
- Smelt de boter en roer het door de koekkruimel.
- Druk het mengsel in een taartvorm en laat de bodem opstijven in de koelkast.
- Week de gelatine in koud water.
- Klop de slagroom stijf met de suiker.
- Verwarm de melk en los de gelatine erin op. Laat afkoelen. Meng de melk door de kwark.
- Spatel daarna de slagroom erdoor.
- Snijd de stoofperen in blokjes en spatel ze door het kwarktaart beslag. Eventueel kun je wat kookvocht van de stoofperen naar smaak toevoegen en daarbij eventueel ook nog een extra blaadje gelatine voor de stevigheid.
- Stort het mengsel op de bodem en laat tenminste 3 uren opstijven in de koelkast.
- Overgebleven stoofpeertjes kun je feestelijk over de bovenkant van de taart verdelen.
Stoofperen tiramisu
Maak ook eens deze tiramisutaart met stoofpeertjes. Je stooft deze peertjes in masala en combineert het met koffie, mascarpone en amandel dacquoise. Als je deze tiramisu maakt, kun je dus rauwe stoofperen gebruiken en heb je het recept van hierboven niet nodig. Zet dit op tafel en je hebt een parel van een desserttaart voor je eetgasten.
Stoofperen slofje
Een leuke variatie op Robèrts zomerse Gebakje-met-een-dakje, is een klein winterslofje met stoofpeertjes! Je kunt daarvoor het recept van het Gebakje-met-een-dakje als basis gebruiken. Het dakje van isomalt laten we in dit geval achterwege. Het verse fruit kun je vervangen door de stoofperen. Snijd ze in mooie partjes, maak er een chique waaier van of zet een klein peertje in zijn geheel op het taartje en decoreer het met wat gehakte nootjes. Laat je creativiteit de vrije loop! Met dit basisrecept kun je gelijk van start.
Bakkers klaar?
Delen maar! We zijn erg benieuwd naar jouw creatie met stoofpeertjes. Welk recept heb je gebruikt en hoe heb je ze uiteindelijk gegeten? Lekker met een bolletje ijs? Of heb je er een hele taart van gemaakt? Deel jouw stoofpeer-signatuur met ons via #HHB, vinden we leuk!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.