Bakken met restjes
Oud brood in de kast, zacht geworden koekjes, een gerimpeld appeltje of bruine bananen op de fruitschaal verdwijnen vaak zo hup, de kliko in. Wat doe je met dat ene eiwit als je alleen het eigeel nodig hebt in je recept? Of met de restjes citroenrasp als je eigenlijk alleen citroensap wilt gebruiken? Wij helpen je met deze tips op weg om minder weg te gooien en je restjes om te toveren in overheerlijke baksels. Doe je mee?
Bananenbrood
Eén van de meest geschikte baksels voor bakken met restjes is het bananenbrood. Want hoe bruiner de bananen, hoe zoeter ze zijn en hoe lekkerder je brood dus zal worden. Ook je gerimpelde appeltje of ander oud of beurs fruit kun je hierin kwijt. Dat zorgt voor een leuke smaakvariatie! Bekijk recepten voor glutenvrij, gezond en vegan bananenbrood.
Broodpudding
Wist je dat je oud brood super makkelijk kunt omtoveren tot een overheerlijke cake? Broodpudding is een echte Hollands lekkernij, gemaakt van broodrestjes geweekt in melk, eieren, suiker en kaneel. Het heeft wat weg van wentelteefjes, maar dan in de vorm van een cake.
Dit heb je nodig:
- 300 gram oud brood
- 500 milliliter melk
- 200 gram suiker
- 5 eieren
- 1 eetlepel vanille puddingpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Optioneel: 50 gram rozijnen + een oud appeltje in stukjes gesneden
Zo maak je dat:
Snijd of scheur het brood in gelijke stukken en doe het in een diepe bak. Verwarm de melk met de suiker tot de suiker is opgelost. Giet de warme melk bij het brood, voeg eventueel de rozijnen toe en laat staan. Mix dan de eieren, vanille puddingpoeder, kaneel en zout erdoor. Voeg tot slot de eventuele appelstukjes toe. Giet het beslag in een bakvorm en bak het brood ongeveer 50 minuten op 180 graden. Check met een prikker op gaarheid, laat anders nog wat langer in de oven staan.
Eieren
In veel bakrecepten gebruik je alleen het eiwit of het eigeel. Maar wat doe je dan met de restjes van je ei? Weggooien is zonde en bovendien helemaal niet nodig.
Eiwit
Van eiwit kun je veel lekkere dingen maken. De meest voor de hand liggende is natuurlijk meringue. Dat kun je afbakken tot krokante meringue, gebruiken in je botercrème of als zachte variant gebruiken op je taartje en afbranden met een gasbrander. Maar van eiwit maak je ook gelukskoekjes, macarons of financiers.
Geen zin om het eiwit gelijk te gebruiken? Je kunt het heel makkelijk in de vriezer bewaren. Het blijft dan zo’n 3 maanden goed. Laat het in de koelkast weer ontdooien en daarna kun je het gebruiken zoals je wilt.
Eigeel
Ook eigeel hoef je niet weg te gooien als je het over houdt. Je kunt de restjes gebruiken voor banketbakkersroom, chocolademousse of curd. Of om je koekjes mee af te smeren, zodat ze mooi goudbruin uit de oven komen.
Geen zin om de dooiers gelijk te gebruiken? Ook eigeel kun je in de vriezer bewaren, maar je moet het dan wel een beetje bewerken. Meng 100 gram eigeel met 6 gram suiker (voor zoete recepten) of zout (voor hartige recepten). In de vriezer blijft het zo’n 3 maanden goed.
Citroenrasp
Alleen citroensap gebruikt in je recept? Gooi de rest niet weg, maar rasp eerst de schil. Je kunt citroenrasp namelijk heel goed conserveren met een beetje suiker. En het is altijd handig om wat citroenrasp in huis te hebben. Meng de rasp simpelweg met wat suiker, druk het aan en bewaar het in een luchtdicht bakje. Zo kun je het nog maanden bewaren en meteen gebruiken als je bijvoorbeeld zin hebt om een sloffenbodem te bakken.
Frambozenpulp
Als je frambozencoulis maakt (als vulling voor je taart bijvoorbeeld), haal je het mengsel altijd door een zeef om de pitjes er uit te zeven. Grote kans dat je de pitjes gewoon in de prullenbak kiepert, maar ook deze kun je gewoon gebruiken! Hoe leuk is dat. Meng het pulp bijvoorbeeld door je botercrème om er een frambozen-botercrème van te maken. Meng het door je koekjesdeeg voor een vleugje framboos of roer het door je zelfgemaakte granola of gewoon door de yoghurt. De pitjes zitten vol vezels die hartstikke voedzaam zijn.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.