E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met paddenstoelen, dit maak je ermee

Paddenstoelen zijn er in heel veel verschillende soorten. Denk aan de populaire witte champignon, de kastanjechampignon en de iets minder bekende shiitake. Maar wat kun je ermee bakken? Hier vind je handige receptinspiratie!

kastanjechampignons-toast-1920x1080

De smaak van paddenstoelen past zonder opsmuk vaak al lekker in hartige baksels. Maar je kunt ze ook kruiden met peterselie, rozemarijn, dragon, tijm of oregano. Onderstaande varianten zijn allemaal eetbaar! Wil je liever zelf paddenstoelen kweken? Dit zijn de mogelijkheden en met deze soorten kan het.

Witte champignon

De meest bekende eetbare paddenstoel is de witte champignon. Deze champignon zit boordevol voedingsstoffen en is neutraal van smaak. Je kunt witte champignons beter niet rauw eten, ze kunnen dan voedselinfecties veroorzaken. Verwerk ze daarom in een lekkere champignonsoep, of gebruik ze in de vulling van een vegetarische kroket.

Kastanjechampignon

De kastanjechampignon is het bruine broertje van de witte champignon. Deze eetbare paddenstoel is iets steviger dan de witte champignon en heeft een licht nootachtige smaak. Gebruik ze als topping op een flammkuchen, of verwerk ze in een paddenstoelenburger. Ook erg lekker op een geroosterd zuurdesembroodje uit de oven: met kaas, kastanjechampignons en rozemarijn.

Shiitake

De shiitake is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. Deze eetbare paddenstoel zit vol voedingstoffen, vezels en vitamine. De shiitake heeft een kruidige, nootachtige smaak en is geschikt om te roerbakken of grillen.

Portobello

De portobello is eigenlijk een grote kastanjechampignon en is daarom perfect om te vullen. Maak een vulling van zongedroogde tomaat, basilicum en mozzarella en zet de portobello’s vervolgens in de oven. Besprenkel de gevulde portobello’s met balsamico siroop en je hebt een heerlijk voorgerechtje.

Oesterzwam

Oesterzwammen zijn ontzettende gezond en heel veelzijdig! Deze eetbare paddenstoel is te herkennen aan zijn bruine kleur en lijkt een beetje op een oester. De oesterzwam heeft een zachte, bijna romige smaak en past daarom goed bij gerechten met kip, rundvlees of vis.

Wil je alle paddenstoelen tegelijk gebruiken, maak dan deze mini quiches met een mix van paddenstoelen, bacon en gruyère.

meringue paddenstoelenLiever zoet aan de bak?

Met deze meringue paddenstoelen haal je het bos naar binnen!

Bekijk het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.