E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met kardemom: wat is het en wat kun je ermee maken?

Kardemom is misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt voor je taart of cake, maar het zorgt voor een warme en kruidige smaak! In dit artikel vertellen we je alles over kardemom.

Kardemompeulen

Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen, maar de kans is groot dat je het al eens geproefd hebt: kardemom. Deze specerij wordt gebruikt in speculaas, worteltaart en kruidkoek, en geeft je baksels een warme smaak.

Wat kardemom precies is, waar het naar smaakt en hoe je het kunt gebruiken hebben wij voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk mogen de 5 lekkerste recepten met deze specerij niet ontbreken!

Wat is kardemom?

Kardemom is een specerij en groeit aan de kardemomplant. Deze plant is familie van de gemberplant en de kurkumaplant. Aan de kardemomplant groeien driehoekige peulen, gevuld met zwarte zaadjes die verpakt zitten in een groen schilletje. Je kunt de peulen in hun geheel gebruiken of de zaadjes malen voor een intensere smaak. Kardemom past goed bij hartige en zoete gerechten, maar je komt het vooral tegen in de Indiase en Midden-Oosterse keuken.

In de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Midden-Amerika, waar het relatief veel regent, voelen de kardemomplanten zich helemaal thuis. Ze houden van een beschut plekje, in de schaduw van hoge bomen.

Hoe smaak het?

Maar waar smaakt deze specerij naar? Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot en citroen. Deze specerij wordt vaak gebruikt in koekjes, gebak, toetjes en zelfs in curry’s. Heb je geen kardemom in huis, maar wil je toch die warme smaak? Kies dan voor piment, kaneel of nootmuskaat als vervanging.

Bakken met kardemom

Wil je aan de slag met kardemom? Wij hebben een aantal recepten met deze specerij voor je verzameld.

1. Warme kransekake met kardemomWarme kransekake met kardemom

Deze traditionele Deense en Noorse kranstaart is dé perfecte afsluiting van een feestelijk diner. De warme smaak van de specerijen en de frisse citrussmaken zorgen voor een goede afwisseling.

Recept

2. Chocolade brioche chocolade brioche

Brioche is een zacht en zoet witbrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Deze brioche is gevuld met chocolade, kruiden en overgoten met een suikersiroop.

Recept

3. Koffiebroodjes bijkletsen

Deze koffiebroodjes zijn klein, maar fijn! Ze hebben een zoetje van sinaasappel en een hintje kardemom, foelie en kaneel. Dat wordt smullen!

Recept

4. Kruidige tulband Tulband voor Opa

Een vleugje gember, frisse stukjes appel, zoete rozijnen, een scheutje rum, krokante nootjes, kruidige kardemom en een snufje kaneel. Deze tulband kun je met een gerust hart op tafel zetten, want iedereen zal ervan genieten!

Recept

5. Het Madeleine-Meer Het Madeleine-Meer van Enzo

Deze zwaan is opgebouwd uit twee verschillende soorten madeleines. Een frisse variant met limoen, kardemom en munt én een kruidige variant met chai kruidenmix en cognac. De hals van de zwaan is gemaakt van gingerbread koekjes en is gedecoreerd met glazuur. Met deze zwaan steel je gegarandeerd de show!

Recept

Ben je nog niet uitgebakken? Ga dan aan de slag met deze kardemomtaart of wat dacht je van deze Zweedse broodjes?

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.