De zoete smaak van honing maakt het de perfecte smaakmaker voor in je baksels. De smaak van het goudgele goedje is afhankelijk van de bloemen waaruit de nectar afkomstig is, dit kan variëren van een milde tot sterke smaak. Rauwe honing bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten.
Hoewel je het goed kunt gebruiken als suikervervanger in je baksel, is teveel niet gezond. Honing heeft namelijk een glycemische index van 58. Dit betekent dat het een aardige invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Liever een zoetmaker met een lagere glycemische index? Kies dan voor agavesiroop.
Kun je beter honing of agavesiroop als zoetstof toevoegen?
Verschillende honingsoorten
De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. De bijen gaan namelijk steeds op een andere bloem zitten. Maar het komt ook voor dat er uit één soort plant veel wordt gemaakt. Dan ontstaat er bijvoorbeeld linde-, acacia-, lavendel-, rozen-, klaver-, heide-, koolzaad- rozemarijn-, tijm- of kastanjehoning. Lees hier meer over de verschillende soorten en welke er bij je baksel past.
Milde honing
Acaciahoning
Mild, bijna neutraal van smaak. Gebruik het wanneer je de honingsmaak niet te veel wilt laten overheersen. Ideaal voor cakes, muffins en lichte taarten.
Lindebloesemhoning
Mild met een subtiele bloemige smaak. Goed te gebruiken in madeleines of scones.
Rijkere honing met meer aroma
Bloemenhoning
Veelzijdig met een wat rijkere smaak. Past goed in koekjes, cakes en zoet brood.
Klaverhoning
Zoet en boterachtig. Ideaal voor een extra dimensie in bananenbrood of brownies.
Krachtige honingsoorten
Heidehoning
Heeft een diepe, kruidige smaak. Het werkt goed in donkere baksels zoals gemberkoek, speculaas of kruidcake.
Tijmhoning
Zeer intens en aromatisch. Handig in mediterrane baksels of recepten met noten en kruiden.
Honing met een twist
Lavendelhoning
Bloemige smaak, kan lekker zijn in koekjes of citroentaart. Let op, de smaak van lavendel kan snel overheersen!
Kastanjehoning
Heeft een licht bittere en nootachtige smaak. Geschikt in hartige baksels of op brood.
Onze lekkerste recepten met honing
Medovik (honingtaart) volgens recept van Robèrt:
Ontbijtmuffins die nog beter smaken als je bloemenhoning toevoegt:
Deze variant op de klassieke baklava vul je onder andere met amandelspijs en honing:
Voor een goede tulband kun je ons altijd wakker maken, deze maak je met wilde perzik, honing en lavendel:
Een aanzienlijk deel van de potjes honing in Europa blijkt geen echte honing te bevatten, maar suikerstroop, op basis van rijst, tarwe of suikerbieten. Waar moet je op letten? Lees het op MAX Vandaag.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.