E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met honing: welke soort is de beste keuze?

Verwerk je honing in je baksel? Misschien pak je dan lukraak een potje of fles uit de kast. Maar welke honing je gebruikt kan veel invloed hebben op de smaak van je baksel. Benieuwd welke soort je het beste kunt kiezen? Lees er meer over!

honing-1920x1080

De zoete smaak van honing maakt het de perfecte smaakmaker voor in je baksels. De smaak van het goudgele goedje is afhankelijk van de bloemen waaruit de nectar afkomstig is, dit kan variëren van een milde tot sterke smaak. Rauwe honing bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Hoewel je het goed kunt gebruiken als suikervervanger in je baksel, is teveel niet gezond. Honing heeft namelijk een glycemische index van 58. Dit betekent dat het een aardige invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Liever een zoetmaker met een lagere glycemische index? Kies dan voor agavesiroop.

Kun je beter honing of agavesiroop als zoetstof toevoegen?

Verschillende honingsoorten

De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. De bijen gaan namelijk steeds op een andere bloem zitten. Maar het komt ook voor dat er uit één soort plant veel wordt gemaakt. Dan ontstaat er bijvoorbeeld linde-, acacia-, lavendel-, rozen-, klaver-, heide-, koolzaad- rozemarijn-, tijm- of kastanjehoning. Lees hier meer over de verschillende soorten en welke er bij je baksel past.

madeleinesMilde honing

Acaciahoning

Mild, bijna neutraal van smaak. Gebruik het wanneer je de honingsmaak niet te veel wilt laten overheersen. Ideaal voor cakes, muffins en lichte taarten.

Lindebloesemhoning

Mild met een subtiele bloemige smaak. Goed te gebruiken in madeleines of scones.

Zwarte bonen brownieRijkere honing met meer aroma

Bloemenhoning

Veelzijdig met een wat rijkere smaak. Past goed in koekjes, cakes en zoet brood.

Klaverhoning

Zoet en boterachtig. Ideaal voor een extra dimensie in bananenbrood of brownies.

Gemberkoekjes met gemberKrachtige honingsoorten

Heidehoning

Heeft een diepe, kruidige smaak. Het werkt goed in donkere baksels zoals gemberkoek, speculaas of kruidcake.
Tijmhoning

Zeer intens en aromatisch. Handig in mediterrane baksels of recepten met noten en kruiden.

Honing met een twist

Lavendelhoning

Bloemige smaak, kan lekker zijn in koekjes of citroentaart. Let op, de smaak van lavendel kan snel overheersen!
Kastanjehoning

Heeft een licht bittere en nootachtige smaak. Geschikt in hartige baksels of op brood.

Medovik, Russische honingtaart met heel veel laagjesOnze lekkerste recepten met honing

Medovik (honingtaart) volgens recept van Robèrt:

Recept: Medovik

Ontbijtmuffins die nog beter smaken als je bloemenhoning toevoegt:

Recept: ontbijtmuffins

Deze variant op de klassieke baklava vul je onder andere met amandelspijs en honing:

Recept: Kataifi baklava

Voor een goede tulband kun je ons altijd wakker maken, deze maak je met wilde perzik, honing en lavendel:

Recept: tulband met perzik

Een aanzienlijk deel van de potjes honing in Europa blijkt geen echte honing te bevatten, maar suikerstroop, op basis van rijst, tarwe of suikerbieten. Waar moet je op letten? Lees het op MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.