Ben je dol op bloemen? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt eetbare bloemen namelijk heel goed verwerken in je baksels. Als decoratie, maar ook mee te bakken.
Welke bloemen zijn eetbaar?
Heel veel bloemen die je wel in je tuin hebt staan kun je waarschijnlijk gebruiken in je baksel. Maar kun je die bloemen gewoon van je plant plukken? Nee, dat niet. Stop de bloemen die je plukt nooit zomaar in je mond zonder te checken of ze überhaupt eetbaar zijn. De bloemen kunnen namelijk ook giftig of bespoten zijn. Zoek goed op welke bloemen eetbaar zijn en waar ze vandaan komen. Bij bloemen in een weiland moet je daarnaast ook even opletten dat ze niet bespoten zijn of dat er niet een hondje langs heeft gelopen. We geven een aantal voorbeelden van bloemen die je kunt eten:
- Viooltjes
- Korenbloemen
- Bloemetjes van de bieslook
- Goudsbloem
- Kamille
- Vlierbloesem
Smaak, kleur en vorm
Bloemen hebben niet alleen een andere kleur en vorm, ze hebben ook een andere smaak. Je hebt zoete bloemen, maar ook pittige bloemen. Viooltjes zijn erg leuk om te verwerken in baksels, maar door het bakken verliezen ze wel hun smaak. Wil je die behouden? Dan zijn ze lekker om te verwerken in een salade.
Eetbare bloemen kopen
Je kunt eetbare bloemen kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar je kunt ze ook zelf zaaien in de tuin. Dat is misschien nóg wel leuker. En dan weet je in ieder geval zeker dat ze niet bespoten zijn.
Wat kun je maken met eetbare bloemen?
1. Pannenkoekjes
Verwerk de eetbare bloemen, zoals viooltjes, bijvoorbeeld in kleine pancakes. Dat is een feestje op de (ontbijt)tafel en smaakt ook nog eens heel lekker. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld dit recept voor American pancakes.
2. Koekjes
Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het basisrecept voor zandkoekjes. Reuzelekker én heel gezellig op tafel.
3. Spiegeltaart met bloemen
Het heldere spiegeltuintje kun je vullen met alle wilde, eetbare bloemen die voorhanden zijn. Nét wat meer uitdaging deze taart, maar dat is het zeker waard.
4. Citroentaart
Dit taartje heeft een harde vlaaibodem als basis en maak je verder met Zwitserse meringue amandelspijs en citroencrème. Volgens Janny is het een mooi taartje met subtiele smaken. De bloemen en blauwe besjes maken het tot een prachtig plaatje.
Je hoeft je dus helemaal niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen om je baksel er spectaculair uit te laten zien! Bekijk hier meer simpele decoratietechnieken.
Nog meer eetbare bloemen?
11 keer eetbare bloemen voor in de (moes)tuin en op het balkon
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.