Je kent het wel: je gaat op oudejaarsdag nog gezellig oliebollen bakken met de familie of met vrienden. Maar je stinkt de rest van de dag naar die frituurlucht. Zonde! Daarnaast kost het ook een hoop tijd om een lekkere flinke stapel oliebollen te bakken, terwijl je het al druk genoeg hebt met andere voorbereidingen voor die dag.
Begin nu alvast met bakken
Bak daarom nú alvast je oliebollen! Of als je ze niet zelf wil bakken, haal ze dan alvast op een rustig moment bij de oliebollenkraam. Dan hoef je niet lang in de rij te gaan staan op de 31e. Maar dan blijven ze toch helemaal niet lekker, horen we je nu denken? Niet als je ze gewoon zo in het zakje op het aanrecht laat liggen, nee. Maar wanneer je ze invriest, blijven ze tot 3 maanden goed. Je moet alleen wel even op een paar dingen letten.
Zo kun je je oliebollen invriezen
Als je ze net gebakken hebt of je hebt ze net gekocht, zijn ze vaak nog warm. Zorg dat de bollen goed afgekoeld zijn. Laat de zak een beetje open, zodat het kan luchten. Houd ze wel goed in de gaten, want oliebollen kunnen snel uitdrogen en dan worden ze droog en hard. Zonde natuurlijk. Stop ze, als ze afgekoeld zijn, in een luchtdichte zak en leg in de vriezer.
Hoe warm je oliebollen met oud en nieuw weer op?
Een warme oliebol is toch wel het lekkerst. Dus haal de bollen op tijd uit de vriezer, minstens 2 uur van tevoren. Laat ontdooien op kamertemperatuur. Bewaar ze dan in dezelfde luchtdichte zak. Wanneer ze ontdooit zijn, kun je ze het beste in de oven opwarmen. Dan worden ze weer lekker knapperig. Verwarm de oven voor op 150 graden en warm ze daarna 5 minuutjes op. Heb je een airfryer? Dan kun je 3 minuten op 150 graden aanhouden. De magnetron is ook een optie, maar dan krijg je geen knapperige oliebol. Houd dan 2 minuten op 850 watt aan.
Dit zijn de lekkerste oliebollen
Zoek je nog een goed recept voor de bollen? We hebben 5 variaties voor je! Robèrt deelt zijn recept met ons. Of kies je liever voor wat gezondere bollen? Wat dacht je van vegan of hartige bollen? Óf ga je voor de ouderwetse?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.