E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appelkruimelvlaai: een klassieker om van te smullen

Haal een beetje Limburgse gezelligheid in huis, met een echte klassieker uit de keuken van het zuiden. Met dit recept bak jij zelf de allerlekkerste appelkruimelvlaai!

Closeup,Of,A,Slice,Of,Apple,Pie,On,A,Pie

Als je in Limburg bent, mag een stukje vlaai natuurlijk niet ontbreken. Maar goed nieuws: ook als je niet in Limburg bent, kun je van deze lekkernij genieten. Deze appelkruimelvlaai is misschien niet officieel een Limburgse vlaai, maar laat je wel wegdromen naar een idyllisch plekje langs de Maas!

Limburgse vlaai is nu officieel een erkend streekproduct

De Limburgse vlaai is sinds januari 2024 officieel erkend als streekproduct. Maar wat maakt een Limburgse vlaai nou echt een Limburgse vlaai? Allereerst moet de vlaai in Limburg gebakken zijn, zowel het Nederlandse als het Belgische deel van Limburg zijn toegestaan. Daarnaast moet de diameter van de vlaai tussen de 10 en 30 centimeter zijn, met een bodem die niet hoger is dan 1 centimeter. De vulling van een vlaai kan variëren van pudding en griesmeelpap tot vers fruit. Bovenop wordt vaak nog een extra laagje, zoals kruimels of een raster toegevoegd. Klassieke Limburgse vlaaien zijn bijvoorbeeld rijstevlaai, kruisbessenvlaai of pruimenvlaai. Een toefje slagroom erop is niet de bedoeling, maar ernaast kan natuurlijk wel. Dus, duik de keuken in en bak je eigen stukje Limburg bij je thuis!

Hoe is de Limburgse vlaai ontstaan? 

Appelkruimelvlaai Vlaai in een vorm met appel en een deegroller

Een appeltaart is natuurlijk altijd ontzettend lekker, het is niet voor niets een graag geziene gast op een verjaardag. Maar wil je eens iets anders op tafel zetten? Verras je vrienden en familie dan met deze frisse appelkruimelvlaai!

Dit heb je nodig:

  • Vlaaivorm met een diameter van 27 centimeter

Vlaaibodem

  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 220 gram patentbloem
  • 10 gram kristalsuiker
  • 5,5 gram gedroogd gist
  • 50 gram ei
  • 77 gram halfvolle melk
  • Snufje zout

Appelvulling

Crumble

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram patentbloem
  • 75 gram kristalsuiker
  • snufje zout

Zo maak je de appelkruimelvlaai

  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Verwarm de appelstukjes, suiker, kaneel en het water in een steelpan op middelhoog vuur tot de appelstukjes zachter zijn geworden.
  • Voeg de rozijnen toe.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de appelvulling afkoelen tot kamertemperatuur.

Crumble

  • Meng de roomboter, bloem, kristalsuiker en een snufje zout in een kom tot een kruimelig deeg.

Vlaaibodem

  • Verwarm de oven voor op 30 graden.
  • Verwarm de roomboter in een steelpan op laag vuur.
  • Doe de bloem, suiker, gist en een snufje zout in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de gesmolten boter, ei en halfvolle melk toe en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met een theedoek en laat het rijzen in de oven tot het verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de oven.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Maak een bal van het deeg en rol het uit.

Opbouw van de appelkruimelvlaai

  • Vet de vlaaivorm in met een laagje roomboter.
  • Verdeel het deeg over de vlaaivorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Giet de appelvulling tot net onder de rand van de vlaaivorm.
  • Verwijder het overtollige deeg.
  • Verdeel de crumble over de vlaai.
  • Bak de vlaai gaar in 25 tot 30 minuten.
  • Haal de vlaai uit de oven en laat het even afkoelen.
  • Kiep de vlaai vervolgens uit de vorm.

Heb je de smaak te pakken en wil je nóg meer vlaaien bakken? Dan hebben wij voor jou de allerlekkerste vlaai recepten van Heel Holland Bakt verzameld!

Heel Holland Bakt vlaai recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.