De liefde voor bakken is bij Antoinette geboren vanuit haar liefde voor koken. Vaak werd tegen haar gezegd: ‘joh je moet meedoen aan Heel Holland Bakt!’. Zo gezegd, zo gedaan.
Antoinette, waarom ben je ooit gaan bakken?
“Ik ben begonnen met macarons bakken, toen mijn dochter Estée haar restaurant startte. Die hadden we ooit samen een keer met kerst gemaakt. Verder bakte ik niet zoveel. Af en toe bonbons en wat friandises en appeltaarten.”
Die macarons zijn jouw specialiteit, maar in de tent wilde ze maar niet lukken. Hoe voelde dat?
“Dat voelde onwerkelijk en als een hele boze droom. Vanaf de opnames tot aan die aflevering (de Sinterklaasaflevering, red.) op televisie was, heeft het me bezig gehouden wat er is misgegaan”, vertelt Antoinette. “Bij het kijken naar de uitzending kwam de hele film terug en realiseerde ik me dat ik het suikerwater, wat je naar 120 graden brengt, te lang op het blad heb laten staan. Hierdoor is het teveel afgekoeld toen ik het bij het eiwit goot en kon dat niet stollen, waardoor de macarons helemaal wegliepen. En eigenlijk wilde ik dat ook: weglopen en niet meer terugkeren. Je voelt dat je faalt en krijgt de vinger er niet achter, gekmakend!”
Wil je de macarons van Antoinette proeven?
Hoe vond je het om in de Heel Holland Bakt-tent te staan?
“Heel erg spannend. Ik had nooit verwacht dat ik daar zou komen te staan. Ik zou mezelf nooit hebben opgegeven, vind mezelf zeker niet een goede bakker. Behalve dan de macarons… Mijn dochter had me opgegeven en vriendinnen gaven aan: joh dat is echt wat voor jou. En op de een of andere manier werd mijn ego zo gestreeld dat ik dacht waarom ook niet? Heel bijzonder en ook uniek om daarvoor uitgekozen te worden. Het voelde heel speciaal, een soort uitverkorene.”
Elke week maak je baksels met bijzondere smaakcombinaties. Hoe kom je bij die smaken?
“Smaken proef ik in mijn hoofd. Ik vind het een uitdaging om nieuwe dingen uit te proberen. Inspiratie doe ik op in de natuur. Daarnaast hou ik niet zo van heel zoet. Bij patisserie combineer ik graag wat met kruiden en zuur, zoet en hartig om de juiste balans in smaken te vinden. En ik vind het leuk om mensen te verrassen. Het is voor mij ook moeilijk om vaste recepten aan te houden. Wat zeker in de tent niet handig was. Maar in mijn hoofd gebeurt er dan wat anders en kan ik zomaar iets anders doen dan in mijn oorspronkelijke recept. Dat doe ik bij koken ook, maar daar werkt het beter. In de tent brak me dat op.”
Wil je alle recepten van Antoinette teruglezen?
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over deelname aan Heel Holland Bakt?
“Als je mee wilt doen, geef je op! Het is een once in a lifetime experience als je tot de gilde van tentbakkers mag behoren! Maar zeker niet alleen voor de tentbeleving, maar voor mij is de absolute meerwaarde het leren kennen van mijn mede bakkers. We zijn samen gegroeid tot een fijne bakkersvriendenclub, die een gezamenlijke passie delen. We zijn allemaal totaal verschillend, maar inmiddels een hechte club!”
Durf jij het aan? Geef je dan nu op voor het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt!
Meer Antoinette?
Maandag 25 november is Antoinette te horen bij Goeiedag Haandrikman! om 7.10 uur en ’s middags is ze te gast in Tijd voor MAX!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.