Docente Anne bakt sinds een paar jaar. Toen ze een keukenmachine voor haar verjaardag kreeg, is ze meer gaan bakken. Ze bakt graag klassiekers, met een rustieke en bijzondere twist. En dat allemaal in een keuken zonder vaatwasser…
Hoe kijk je terug op je Heel Holland Bakt avontuur?
“Ik vond het echt een geweldige ervaring. Ik heb in zo’n korte tijd echt ontzettend veel geleerd”, vertelt Anne. “Je moet dingen maken die je thuis niet zo snel maakt en daardoor daag je jezelf heel erg uit. Je leert ook allemaal nieuwe technieken en leuke bakfeitjes. Daarnaast vond ik het heerlijk om elk weekend op het landgoed te zijn. We hadden het zo gezellig met elkaar. Je hebt namelijk niemand in je omgeving die dezelfde ervaring deelt. Dat maakt het dat je al snel zo hecht wordt met de groep.”
De finale was best een rollercoaster aan emoties, is te zien bij jullie alle 3. Hoe heb je die zelf ervaren?
“Ik vond de finale-aflevering echt het zwaarst, ik had namelijk echt niet verwacht dat dit mij ooit zou lukken”, vertelt ze. “Ik bedoel, ik sta zonder speldje in de finale. Dus ik moest die laatste week nog alles voorbereiden en oefenen. Ik kwam eigenlijk tijd te kort en het was echt even stressen.
Dus wat dat betreft was het echt een rollercoaster van emoties. Aan de ene kant ben je blij en verrast dat je door bent en aan de andere kant moet je opeens een bruidstaart maken van een halve meter. Dan schiet je natuurlijk behoorlijk heen en weer in je gevoel.”
Robèrt zegt in de halve finale dat je enorm gegroeid bent als bakker, sinds de start van het programma. In de finale wordt dit door beide juryleden nogmaals genoemd. Heb je dat zelf ook gemerkt?
“Ja, dit heb ik zeker zo ervaren. Ik was echt een thuisbakker, iemand die vooral ambachtelijke taarten, cakes en koeken bakte. Maar door dit programma heb ik heel erg moeten leren om netjes te decoreren, stapeltaarten te maken en over vullingen na te denken. Dit was allemaal vrij nieuw voor mij, dus in korte tijd heb ik een soort van stoomcursus gehad door mezelf onder te dompelen in filmpjes en recepten.”
Hoe was het om je deelname aan Heel Holland Bakt geheim te houden?
“Ik vond het heel moeilijk mijn mond te houden, omdat veel mensen in mijn dichte omgeving mijn stress en emoties zagen. Ook stond mijn sociale leven echt even on hold, waardoor mensen ook wel doorhadden dat ik met grote dingen bezig was. Wat ook best ingewikkeld was is dat je de blijdschap en ervaringen uit de tent heel graag wil vertellen. Dus ik ben heel blij dat ik dat nu allemaal kan delen.”
Wat zijn de reacties van bekenden op dat je steeds verder komt in het programma?
“Iedereen geniet heel erg mee, ze vinden het helemaal leuk! We kijken ook elke week het programma met een groep mensen, waardoor je het nog extra beleeft. Het is ontzettend lief en leuk hoe iedereen erop reageert. Zelfs mensen die nooit het programma keken en nu speciaal kijken, maakt het wel bijzonder.”
Wat vond je het leukste van al die weken in de tent?
“Ik vond de signatuuropdrachten en de technische opdrachten het leukst”, vertelt Anne. “De signatuur, omdat je echt je eigen touch eraan kan geven, maar toch een klassieker maakt. Dit vind ik leuk, want dit past ook heel erg bij mijn stijl van bakken.”
Anne vervolgt: “De technische opdracht vond ik fijn, omdat je geen verwachtingen had, iedereen begon bij nul. Je werd echt uitgedaagd en getest op je kennis, dit vond ik altijd heerlijk. Ook al ging het weleens mis..”
Wil je alle recepten van Anne nog eens bekijken? Dat kan!
Je hebt in die 8 weken opnames heel veel moeten bakken, om de opdrachten thuis te oefenen. Was je na de opnames even klaar met bakken of ging je lekker verder?
“Ik was er een paar dagen klaar mee, maar eigenlijk heb ik diezelfde week wel weer iets gebakken! Ik vond het vooral heerlijk dat ik weer zelf mocht bedenken hoe ik wilde bakken en wat ik wilde bakken.”
Je vertelde in een van de uitzendingen dat je thuis geen vaatwasser hebt, dus alles met de hand moest afwassen. Was dat een beetje te doen?
“Haha, dit was echt heel vervelend op een gegeven moment. Daarom was ik er eigenlijk ook een paar dagen klaar mee. De tijd die ik kwijt was aan het bakken zelf viel soms wel mee, maar de vaat die overbleef… daar was ik nog langer mee bezig.”
Ga je verder met bakken de komende tijd?
“Ik wil heel graag verder met bakken. Ik heb genoeg ideeën en dromen over de toekomst met bakken, dus voorlopig veel oefenen en ontwikkelen!”
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over deelname aan Heel Holland Bakt?
“Het is de beste ervaring ooit op bakgebied”, vertelt Anne. “Je leert in korte tijd superveel technische dingen en je leert ook veel van je mede-bakkers. Daarnaast is het zo’n mooie ervaring: in de tent bakken, het landgoed, alle lieve mensen eromheen. Je daagt jezelf uit, je gaat uit je comfortzone en daar word je alleen maar beter van!”
Op 18 december is Anne te gast om 17.10 uur op NPO 1 in Tijd voor MAX! Daar vertelt ze nog meer over haar ervaring en bakt ze nog iets lekkers.
Kandidaat worden in een nieuw seizoen?
Wil jij net als Anne de tent en het landgoed ontdekken? En leren en genieten met mede-bakkers? Geef je dan nu snel op voor een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.