E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles wat je wil weten over meel, bloem, rogge en spelt

T150, T65 of T45. Je komt het regelmatig tegen in recepten, maar wat betekenen die getallen en wanneer gebruik je welke soort?

bloem en meel

Ben jij een enthousiaste thuisbakker? Dan heb je vast wel eens van termen als T150, T65 of T45 gehoord. Maar wat betekenen die getallen precies en wanneer gebruik je welke soort meel of bloem? We leggen het je haarfijn uit.

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Laten we bij het begin beginnen, wat is het verschil tussen meel en bloem? Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken wordt het meel gezeefd, waarbij de zemelen en kiemen worden verwijderd. Wat je overhoudt is fijn, wit bloem.

Meel is wat grover van structuur en zit boordevol vezels, waardoor het een gezondere optie is. Bloem is fijner, bevat minder vezels en wordt vaak gebruikt voor luchtige baksels. Beide hebben hun eigen speciale eigenschappen, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest voor je recept.

Alles wat je moet weten over bloem

Waar staat het T-nummer voor?

Op een pak meel of bloem heb je vast wel eens de termen T150, T65 of T45 zien staan. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Het T-nummer geeft aan hoeveel van de oorspronkelijke graankorrel nog in het meel of de bloem zit. T45 is de meest witte bloem, waarbij weinig van de graankorrel is overgebleven. T150 bevat juist de hele graankorrel en noemen we ook wel volkorenmeel. Hoe hoger het getal, hoe meer vezels en voedingsstoffen het meel of de bloem bevat.

Overzicht van de verschillende soorten meel en bloem

Het houdt niet op bij T150, T65 en T45, er zijn ontzettend veel soorten meel en bloem om mee te bakken! Hier lees je welke je nodig hebt voor het perfecte bakresultaat.

  • T150 – volkorenmeel. Dit gebruik je om volkoren broden mee te bakken.
  • T110 – half volkorenmeel. Dit gebruik je om licht volkoren broden mee te bakken.
  • T80 – gebuild meel. Dit gebruik je om licht volkoren broden, gebak en koekjes mee te bakken. De term gebuild komt uit de oude bakkerswereld. Vroeger werd gemalen meel in een zak, de zogenaamde buil, gedaan. Door deze zak goed te schudden, zorgde de bakker ervoor dat het fijnste meel door de zak werd gezeefd. Dit proces noem je ‘builen’.
  • T65 – traditioneel broodbloem. Dit gebruik je om stokbrood, desembrood, ciabatta en pizza mee te bakken. In Italië wordt dit ook wel type-00 bloem genoemd.
  • T55 – patentbloem. Dit gebruik je om brood, cake en taart mee te bakken. Patentbloem heeft een hoog glutengehalte, waardoor je baksel lekker luchtig wordt.
  • T45 – patent +. Dit gebruik je om gebakjes, cake, brood en stokbrood mee te bakken. Patent + heeft weinig vetten, een lage bindingskracht en rijst ontzettend snel.
  • Zeeuwse bloem. Dit gebruik je om spritsen mee te bakken. Zeeuwse bloem wordt gemaakt in Zeeland en het zeeklimaat zorgt ervoor dat de tarwekorrel minder zetmeel bevat. Het resultaat is een zacht en zanderig koekje.

Rogge en spelt

Rogge en spelt komen, net als meel en bloem, in verschillende soorten voor:

  • T170 – roggemeel. Dit gebruik je om roggebrood mee te bakken. Roggemeel heeft hoge voedingswaarde, zit boordevol vitamines en mineralen en bevat minder gluten dan tarwemeel. Het is dan ook een goed alternatief voor mensen die niet te veel gluten kunnen of willen eten.
  • T130 – volkoren roggemeel. Dit gebruik je om volkoren roggebrood mee te bakken.
  • T85 – roggebloem. Dit gebruik je om zacht en compact brood mee te bakken. In roggebloem vind je, net zoals in T80 meel, nog de kiemen en zemelen terug.
  • T70 – roggebloem. Dit gebruik je om zuurdesembrood mee te bakken. Roggebloem bevat minder sterke gluten dan tarwebrood, waardoor het brood een andere structuur heeft.
  • T100 – volkoren speltmeel. Dit gebruik je om luchtig speltbrood mee te bakken.
  • T65 – speltbloem. Dit gebruik je om luchtige broden mee te bakken. Speltbloem bevat een groot deel van de graankorrel, waardoor het rijk is aan vitamine en mineralen.

Aan de slag

Nu je helemaal op de hoogte bent van de verschillende soorten meel en bloem, is het moment daar om zelf de keuken in te duiken. Ga bijvoorbeeld aan de bak met één van deze recepten!

Ciabatta

Spritsen

Taaitaai 

Stokbrood

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.