Geen high tea is compleet zonder een overheerlijke scone. Lekker met een laagje clotted cream en jam, of misschien heb je zelf wel een favoriete combinatie. Maar hoe is deze Britse lekkernij nu zo geworteld in de cultuur van het land? En hoe maak je ze eigenlijk zelf? Dit is alles wat je moet weten over scones.
Waar komen ze vandaan?
Het zal je wellicht niet verbazen, scones zijn zo Brits als dubbeldekker bussen en rode telefooncellen. Oorspronkelijk komt de lekkernij uit Schotland. Er is zelfs een gedicht uit 1513 ontdekt waarin de scone al wordt benoemd. Een ware klassieker dus. Toch zit er ook een klein Nederlands tintje aan dit broodje: volgens het woordenboek van Oxford is de naam mogelijk afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘schoonbrood’. Toch weer een leuk feitje om op te werpen tijdens de volgende high tea!
Hoe spreek je ‘scones’ eigenlijk uit?
Waar we in Nederland nog wel eens kunnen verzanden in de ‘friet-patat-discussie’, is een soortgelijk conflict aan de andere kant van de Noordzee vrij recent nog beslecht. In een onderzoek van het overheidsplatform YouGov is voor eens en voor altijd besloten hoe je ‘scone’ nu eigenlijk uitspreekt.
Grote kans dat je je niet eens bewust was van meerdere manieren om het woord uit te spreken. In Nederland is de uitspraak skoon (zoals het Engelse woord ‘Bone’) namelijk het meest gangbaar. Maar uit het onderzoek blijkt nu dat je het eigenlijk zou moeten uitspreken als skon (zoals in het Engelse woord ‘Gone’).
Welke varianten zijn er?
De Britse lekkernij is een soort combinatie tussen een broodje en een cake. De neutrale variant is natuurlijk al heerlijk, maar je kan er ook eindeloos mee variëren! Een bekend versie is een scone met rozijntjes erin, maar je kan er uiteraard ook ander gedroogd fruit doorheen mengen, of stukjes chocolade of nootjes! En ook met het beleg kun je veel kanten op. Experimenteer er zelf eens mee door er iets anders op te smeren dan crème en jam. Wellicht is een hartige scone wel helemaal jouw ding!
Hoe maak je ze zelf?
Zoals hierboven al staat, scones zijn er in alle smaken! Heb je het liefst de neutrale variant? Dan hebben we een basisrecept voor je, maar daarnaast delen we ook een aantal recepten met een twist.
Basisrecept voor 12 scones
Ingrediënten
- 450 gram patent tarwebloem
- 2 gram zout
- 80 gram ongezouten roomboter
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 15 gram bakpoeder
- 200 milliliter karnemelk
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Meng de bloem met het zout.
- Snijd de boter in blokjes en wrijf het met je vingers door de bloem.
- Voeg de suiker, eieren en bakpoeder toe en roer door.
- Voeg 100 milliliter karnemelk toe en roer door.
- Voeg beetje bij beetje meer melk toe tot het deeg goed is. Het deeg moet zacht zijn, dus wellicht is niet alle karnemelk nodig.
- Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg een paar keer rustig door.
- Rol uit tot 2 centimeter dik.
- Steek 12 cirkels van 7 centimeter uit.
- Leg op een bakplaat met bakpapier.
- Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee.
- Bak in 13-15 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Presenteer met clotted cream en aardbeienjam.
Fris zure scones
Net even anders, maar minstens net zo lekker! Een heerlijke eigengemaakte scone, met een lekker laagje lemon curd.
Scones met chocolade
Bij het horen van chocolade als ingrediënt worden we gelijk enthousiast. Het maakt een koekje of ijsje vaak nog nèt even lekkerder. Deze keer verwerken we het in scones.
Hartige scones
En voor wie denkt dat scones alleen zijn weggelegd voor de zoetekauwen onder ons, die heeft het mis. Met dit recept maak je de lekkerste hartige scones met cheddar, bieslook en gerookte zalm!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.