E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles wat je moet weten over bakken met vanille

Vanille is er in veel verschillende soorten en maten. Maar wat is nou het verschil? En waar moet je op letten bij het kopen?

Een bakje vanille extract met vanillestokjes ernaast

Vanille is een van de meest gebruikte smaakmakers in de patisserie. Niet zo gek, want het is heel erg lekker zacht van smaak en past (bijna) overal bij. En het handige is: je kunt vanille in veel verschillende soorten en maten kopen. Van hele vanillepeulen tot vanillesuiker, -pasta, -extract of -aroma. Wat is nou het verschil tussen al die vormen? En waar moet je op letten bij het kopen?

Wat is vanille?

Onrijpe vanille peulen aan de klimorchidee

Vanille is een smaakstof die afkomstig is uit de vrucht van een klimorchidee, de zogenaamde Vanilla planifolia. De vruchten aan deze plant zijn een soort langwerpige groene bonen die onrijp worden geplukt.

De bonen worden daarna gestoomd en gedroogd waardoor ze fermenteren en hun kenmerkende vorm, geur en smaak ontwikkelen. Vanilleplanten moeten met de hand worden bevrucht en het proces van fermenteren duurt minstens een half jaar. Dat maakt vanille een van de meest arbeidsintensieve gewassen ter wereld en daarom zijn vanillestokjes ook zo duur.

De oorsprong

Oorspronkelijk komt de klimorchidee uit Mexico, maar tegenwoordig groeit vanille in verschillende tropische landen zoals Costa Rica, Oeganda, Indonesië en Tahiti.

Madagaskar is de grootste en bekendste leverancier van de smaakmaker.

Vanillestokje

Wil je verse vanille gebruiken in je baksel? Dat is vaak wel het lekkerst. Hiervoor heb je een vanillestokje nodig. Het enige wat je dan hoeft te doen is het merg uit het stokje te schrapen. Net een onhandig klusje. Maar, oefening maakt kunst! Dus dat is precies het excuus wat we nodig hebben om lekker aan de bak te gaan!

Ook het stokje zelf kun je meekoken in een bakvulling. Het merg van 1/3e vanillestokje staat qua smaak ongeveer gelijk aan 1 theelepel vanille extract.

Als je een vanillestokje koopt, let dan op de volgende dingen:

  • Afkomst, de beste vanille is afkomstig van Madagaskar.
  • Een goed vanillestokje is zacht, kleverig en buigzaam. Zoals Robèrt zegt: ‘je moet er een knoop in kunnen leggen’. Dan weet je dat ie lekker vers is.
  • Hoewel je ze in de supermarkt kunt halen, koop je de beste stokjes bij de toko, speciaalzaken of online.
  • Bewaar vanillestokjes op een koele, droge, donkere plek. Dat geldt dus ook voor de plek waar je ze koopt. Je weet nooit hoe lang ze daar al liggen, dus geef de voorkeur aan een goed afgesloten verpakking.

Gooi een gebruikt vanillestokje nooit weg! Spoel het af onder de kraan, laat het stokje drogen en stop het bijvoorbeeld in een pot suiker om je eigen vanillesuiker te maken. En wist je dat je ook je eigen vanille extract kunt maken met een overgebleven stokje? We vertellen je er hieronder alles over!

Haal alles uit je vanillestokje

Vanillepasta

Vanillepasta wordt gemaakt van het merg uit een vanillestokje, gemengd met vanille extract. Als je vanillepasta gebruikt, zie je dus ook de kenmerkende zwarte stipjes terug in je eindproduct. Een theelepel vanillepasta is ongeveer even sterk als een theelepel vanille extract, dus dat kun je 1 op 1 door elkaar vervangen.

Vanille extract

Heb je in de baksel vooral een vleugje van de smaak nodig? Kies dan voor Vanille extract. Dit is de betere tegenhanger van vanille aroma.

Het is een natuurlijk product en wordt gemaakt van echte vanille. En dat proef je! Je kunt een goed extract kopen bij (online) kook- en bakwinkels. Vanille extract en vanille aroma kun je 1 op 1 door elkaar vervangen. Maar als wij mogen kiezen, dan kiezen we altijd voor extract!

Vanille of vanielje?

Nu je de meest voorkomende soorten kent, blijft er eigenlijk maar één vraag over: Hoe spreek je het nou eigenlijk uit? Om er voor eens en altijd duidelijk over te zijn: De dubbele ‘l’ spreek je niet uit. De correcte uitspraak is ‘vannieje’. Weet je dat ook weer voor de volgende keer bij de ijssalon.

En wat is dan vanilline?

Door de hoge prijs van vanille is er een synthetisch goedkoper alternatief op de markt gebracht: vanilline. De smaak lijkt op die van vanille, maar de productie ervan is vele malen goedkoper. Vanillesuiker en de vanille aroma die je in de supermarkt kunt kopen wordt op smaak gebracht met vanilline. Je zult begrijpen: het heeft niet onze voorkeur.

Wat maak je ermee?

En dan is het nu tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ga aan de bak met één van deze heerlijke vanillebaksel!

Vanille Batons

Vanille BatonsEen chic vanillekoekje. Er zitten wat (deeg-)haken en ogen aan, maar Robèrt en Janny loodsen je door de technische kanten van het recept heen. Zo leer je toch een zeer aangename verrassing op tafel te zetten!

Naar het recept

Vanille chai muffins

vanille chai muffinsChai ken je wellicht van de warme, herfstige drank; chai thee. Maar wist je dat chai kruidenmix ook een heerlijk ingrediënt is dat je kunt gebruiken in muffins? De kruidige mix combineert goed met de zachte smaak van vanille. Zo maak je zelf vanille chai muffins!

Naar het recept

Bananen soesjes

Croquembouche van JanWanneer je heel veel soesjes maakt, dan kun je ook variëren in smaken. Deze croquembouche is gevuld met banaan en met karamel en vanilleroom, een heerlijke combinatie!

Naar het recept

De lekkerste vullingen

botercrèmeVanille is ook een perfecte smaakmaker voor de lekkerste vullingen in je baksel. Probeer het eens zelf! Maak, samen met Robèrt, je eigen banketbakkersroom of een klassieke botercrème.

Banketbakkersroom

Klassieke botercrème

Of wat dacht je van dit recept? Kleine taartjes met koffieroom en vanille-chocolademousse. De collega’s van MAXVandaag vertellen je hier hoe je ze maakt!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.