Rozen: we kennen ze allemaal als de prachtige bloemen die we graag in een vaas op tafel zetten, of waarvan de geur verwerkt wordt in luxe parfums. Maar wilde rozen produceren ook kleine vruchtjes! Jawel, de rozenbottels. Deze felgekleurde vruchtjes worden nog wel eens over het hoofd gezien, maar ze zijn ontzettend veelzijdig in de keuken. Benieuwd hoe je rozenbottels kunt gebruiken? Dat lees je hier.
Wat is rozenbottel?
De rozenbottel is een schijnvrucht van de rozenplant, vooral van wilde rozen. Een schijnvrucht ontstaat niet alleen uit het vruchtbeginsel, maar ook uit andere delen van de bloem. Net zoals bij de aardbei, waarbij de sappige rode buitenkant eigenlijk de opgezwollen bloembodem is en de kleine pitjes de echte vruchtjes zijn.
Rozenbottels zijn kleine, ronde of ovale vruchten die in kleur variëren van feloranje tot rood. Meestal zijn ze te vinden in de late zomer en herfst. Met hun lichtzure smaak en tal van gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid, zijn rozenbottels een goede toevoeging in de keuken.
Recept voor rozenbottelcrème
Nu denk je misschien: “leuk die rozenbottel, maar wat kan ik daar eigenlijk allemaal mee maken?” Nou, meer dan je zou denken! Zo kun je de rozenbottels drogen en er heerlijke thee van maken. Deze thee heeft een zachte, zoete smaak met een fris zuurtje. Maar dat is nog niet alles! Rozenbottels lenen zich ook perfect voor het maken van jam, siroop, gelei en zelfs wijn. En je kunt ze ook prima gebruiken in je baksels. Dit is een ontzettend lekker recept voor rozenbottelcrème. Perfect om te verwerken in deze bloementaart.
Dit heb je nodig:
- 75 gram gedroogde rozenbottel
- 150 milliliter water
- 20 gram maïzena
- 350 gram meringue botercrème
Zo maak je het:
- Doe de gedroogde rozenbottel en het water in een steelpan en kook dit 30 minuten op laag vuur.
- Pureer en zeef de rozenbottelpuree.
- Bind de rozenbottelpuree met maïzena.
- Giet de rozenbottelpuree in een platte schaal en laat het volledig afkoelen.
- Voeg 150 gram rozenbottelpuree toe aan de meringue botercrème.
- Klop het geheel 10 minuten door.
- Doe de rozenbottelcrème in een spuitzak en decoreer je taart er mee.
Eetbare bloemen
Wist je dat je niet alleen de rozenbottels van de plant kunt gebruiken in de keuken? Zelfs de bloemblaadjes van een onbespoten roos zijn eetbaar! En ze zijn ook nog eens hartstikke mooi om je taart mee te decoreren. MAX Vandaag zette alle eetbare bloemen voor je op een rijtje.
Gesuikerde rozenblaadjes
In dit recept voor een spectaculaire baklava lava cake lees je hoe je gesuikerde rozenblaadjes kunt maken. Perfect om je taart of cake mee te decoreren. Lekker én het ziet er super feestelijk uit.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.