Verse gist, gedroogd gist, instant gist… Maar wat is gist precies? Wat is het verschil tussen al die soorten? En welke gist gebruik je nou op welke manier? We leggen het uit.
Wat is gist en waar gebruik je het voor?
Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Tijdens het bakken van het brood vervliegt de alcohol, maar het resultaat is een luchtig brood. Daarnaast werkt gist ook als smaakversterker. Het voegt heerlijke geur- en smaakstoffen toe waardoor brood zijn karakteristieke smaak krijgt.
Verse gist
Verse gist wordt ook wel bakkersgist genoemd. Het zijn samengeperste gistcellen en het lijkt qua structuur een beetje op zachte kaas, omdat er relatief veel vocht in zit. Verse gist kun je kopen bij de bakker of bij sommige supermarkten. Je moet het koel bewaren en kunt het beter niet invriezen. Het nadeel van verse gist is, dat het niet lang houdbaar is. Na een week of 2 verliest het zijn werking.
Verse gist kan op 2 manieren worden verwerkt.
Instant gist
Instant gist is de meest gangbare gist en misschien ook wel de meest makkelijke. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen en het zit in kleine zakjes verpakt. Handig voor de thuisbakkers onder ons, die niet elke dag een brood bakken. Een ander groot voordeel: instant gist is super lang houdbaar. Vaak kun je een ongeopend zakje wel 2 jaar bewaren. Een geopend zakje blijft – goed luchtdicht verpakt – vaak wel 2 tot 3 maanden goed.
Instant gist is geinactiveerde gist, dat weer actief wordt als het met vocht in aanraking komt. Het lijkt een beetje op piepkleine, zandkleurige hagelslag staafjes. Hoewel het actief wordt met vocht, hoef je instant gist niet eerst op te lossen in water. Je kunt het gewoon zo toevoegen aan je recept. Wel is deze gist dol op warmte, dus het kan geen kwaad om het vocht in je deeg lauwwarm toe te voegen.
Gedroogde gist
Gedroogde gist wordt vaak verward met instant gist. In Nederland is gedroogde gist echter bijna niet te koop en ook niet gangbaar in gebruik. Zie je een Nederlands recept waarin wordt gesproken over ‘gedroogd gist’, dan zal dus bijna altijd instant gist worden bedoeld. Check altijd goed het recept en je verpakking om te zien welke versie je gebruikt.
Hoewel gedroogd gist qua uiterlijk lijkt op instant gist (bolletjes in plaats van hagelslag staafjes), is de werking anders. Bij gedroogde gist bevat de gistkorrel namelijk een dikke beschermlaag die je eerst moet losweken. Gedroogd gist los je daarom dus wél op in lauwwarm water of melk, voordat je het aan je recept toevoegt. Ook gedroogd gist houdt van warmte, dus zorg ervoor dat de vloeistof ongeveer 30 graden is.
Omrekenen verse gist en instant gist
De concentratie van de verschillende gistsoorten is anders, daarom kun je ze niet 1 op 1 door elkaar vervangen. Verse gist bevat veel vocht, terwijl instant gist juist geen vocht bevat en dus een hogere concentratie heeft.
In de meeste recepten wordt uitgegaan van instant gist, de meest gangbare variant. Heb jij nou net juist verse gist in huis? Dan kun je het gemakkelijk omrekenen en vervangen. De verhouding is 1 op 3. Voor 1 zakje instant (of gedroogde) gist van 7 gram, gebruik je 21 gram verse gist. Andersom kan het natuurlijk ook.
Aan de bak
Zo, nu weet jij hoe je met gist aan de bak kunt. Tijd om het uit te proberen! Bekijk hier al onze broodrecepten. Iets moois gebakken? Deel het met ons via #HHB, vinden we leuk!
(Bron: MAX Vandaag)
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.