E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles over deeg: van brooddeeg tot bladerdeeg

Ieder baksel z'n eigen deeg, maar welke soorten zijn er allemaal? Wij zetten ze op een rij en geven je een gids over welk deeg je voor welk baksel nodig hebt!

Eieren en meel

De geur van versgebakken brood, de knapperige korst van een pizza en de luchtige lagen van een zelfgebakken croissant, het begint allemaal bij het juiste deeg. Maar welke soorten deeg zijn er, waar kun je ze voor gebruiken en het belangrijkste: hoe maak je ze?

Brooddeeg

zuurdesembrood

Een sneetje brood bij het ontbijt of tijdens de lunch, wij Nederlanders zijn er dol op. En hoe leuk is het om je eigen brood te bakken? Het kost wat tijd, maar het resultaat mag er zeker zijn. De twee bekendste soorten brood zijn het klassieke witte of bruine brood, maar tegenwoordig bakken steeds meer bakkers hun eigen zuurdesembrood.
Een klusje voor de geduldige bakker, want het deeg wordt gemaakt van een desemstarter en het hele proces duurt ongeveer 2 weken. Maar het resultaat is een heerlijk, stevig brood!

Leer alles over brood

recept voor zuurdesembrood

Pizzadeeg

pizzadeeg

Stel je voor: een zonnige avond en de heerlijke geur van een versgebakken pizza. Klinkt fantastisch, toch? En je hoeft er helemaal niet voor naar Italië! Je kunt zelf de lekkerste pizzabodems maken en deze bakken in je oven of op de barbecue.
In dit recept voor pizzadeeg gebruikt Robèrt durumtarwe, verse gist, zout, water en een scheutje olijfolie. Maar let op: pizzadeeg moet even rusten, zodat het kan rijzen en perfect bakt in de oven. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je pizza party.

Recept pizzadeeg

Bladerdeeg

bladerdeeg

Bladerdeeg is een alleskunner in de keuken. Dit veelzijdige deeg kun je gebruiken voor zowel zoete als hartige baksels. Bladerdeeg bestaat uit talloze laagjes, wat ervoor zorgt dat het deeg goed rijst en heerlijk krokant bakt in de oven.
Het maken van bladerdeeg is een klusje, wat veel tijd en geduld vergt. Het deeg moet meerdere keren gevouwen en uitgerold worden, een techniek die bekend staat als ’toeren’. Na elke toer moet het deeg rusten en koelen, zodat de roomboter stevig blijft en de laagjes intact blijven. Een handige tip: maak meteen een grote batch bladerdeeg en vries het in. Zo heb je altijd vers bladerdeeg bij de hand voor de lekkerste baksels.

Recept bladerdeeg

Filodeeg

plakjes filodeeg op een houten bord

Veel mensen halen bladerdeeg en filodeeg door elkaar, maar ze zijn toch echt verschillend. Bladerdeeg heeft die kenmerkende laagjes die het zo heerlijk luchtig maken, terwijl filodeeg uit slechts één flinterdun laagje bestaat. Dit maakt filodeeg extra knapperig tijdens het bakken, maar het dunne deeg scheurt ook heel snel. Wil je dat voorkomen? Leg dan tijdens het ontdooien een vochtige theedoek over de deegvellen. Zo blijft het deeg mooi soepel en droogt het niet uit. En als je een iets steviger resultaat wilt, kun je altijd meerdere vellen filodeeg op elkaar leggen. Met al die laagjes krijg je dan toch een beetje dat bladerdeeg-effect.

Appelflappen met filodeeg

Soezendeeg

Basisrecept soezendeeg

Soezendeeg is een wel heel bijzonder soort deeg, want het is een kookdeeg. Dat betekent dat je het deeg eerst kookt en daarna afbakt in de oven. Door het deeg te koken, zorg je ervoor dat het mooi rijst in de oven en er een holle binnenkant ontstaat. Die holle binnenkant kun je vervolgens vullen met heerlijke slagroom of een andere vulling naar keuze. Het maken van soezendeeg is een precisiewerkje; als je het deeg te kort kookt, rijst het niet goed in de oven. Het vergt even wat oefening, maar als je het onder de knie hebt, is het resultaat zeker de moeite waard.

Basisrecept soezendeeg

Bossche bollen

Korstdeeg

Quiche bodem maken

Korstdeeg, kruimeldeeg of harde wenerdeeg is een geweldig deeg om een stevige bodem te maken voor taarten met een zachte of losse vulling. Er zijn twee varianten: zoet en zout korstdeeg. Zoet korstdeeg is perfect voor een heerlijke appeltaart, terwijl het zoute korstdeeg ideaal is voor een hartige quiche. Dit veelzijdige deeg wordt gemaakt van bloem, roomboter en eieren. Of je suiker of zout toevoegt, hangt af van de smaak die je wilt bereiken.

Klassieke appeltaart

Quiche met gegrilde groente

Zanddeeg

zanddeeg

Zanddeeg is een van de populairste soorten deeg om mee te bakken. Het traditionele, Franse recept bestaat uit amandelmeel, roomboter en poedersuiker. Tegenwoordig wordt zanddeeg ook vaak gemaakt met bloem en basterdsuiker. Zanddeeg kun je voor heel veel verschillende baksels gebruiken, bijvoorbeeld voor tartelettes of een taartbodem.

Chocolade tartelettes met frambozen 

Tips voor het maken van tartelettes

Er zijn nog veel meer verschillende soorten deeg. Wat dacht je van briochedeeg, voor een fluweelzacht broodje waarmee je heerlijk kan ontbijten? Of zelfgemaakt pastadeeg, voor een gezellige pasta-avond!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.