Het is het luxere zusje van de madeleine: de financier. Dit Franse amandelgebakje heeft een rijke geschiedenis en is de perfecte traktatie voor bij de koffie. Hoe maak je een perfecte financier en wat is het verhaal achter dit rechthoekige gebakje? Dat lees je hier.
De geschiedenis van de financier
Over het verhaal achter de naam van de financier gaan verschillende verhalen rond. Wat vaststaat is dat het recept voor dit charmante gebakje werd bedacht door Franse nonnen. De naam is volgens sommigen afkomstig van de vorm van dit cakeje: rechthoekig, net zoals een goudstaaf. Anderen beweren dat financiers afkomstig zijn uit de financiële wijk van Parijs. Een slimme banketbakker gaf de cakejes dit kleine, rechthoekige formaat. Daardoor waren ze makkelijk mee te nemen en te eten voor bankiers, die bovendien dol waren op de luxe smaak.
Een echte financier
Een echte financier is te herkennen aan een aantal kenmerkende eigenschappen. Allereerst de vorm: die is rechthoekig als een mini goudstaafje. De basis van dit gebak is een luchtig beslag met amandelmeel wat zorgt voor een heerlijk nootachtige smaak en een zachte, vochtige textuur. Beurre noisette, ofwel bruine boter, is een ander essentieel ingrediënt van financiers. Het geeft ze een kenmerkende, bijna karamelachtige smaak. Deze smaak, de zachte binnenkant en iets knapperige buitenkant maakt deze cakejes onweerstaanbaar lekker.
Tips voor het bakken van financiers
Als je financiers gaat bakken is er een aantal dingen waar je op moet letten voor een perfect eindresultaat.
- Beurre noisette: Een basisingrediënt van het beslag is de beurre noisette. Het is belangrijk dat je die goed maakt. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel met tips.
Beurre noisette maken - Zeven: Om een luchtige textuur te garanderen, zeef je de droge ingrediënten voordat je ze aan het beslag toevoegt. Zo kun je ze voorzichtig door het beslag mengen en luchtigheid behouden.
- Geduld: Is een schone zaak als je financiers gaat bakken. Je krijgt het beste resultaat als je het beslag een paar uur (of zelfs een nacht) voor het bakken in de koelkast laat rusten. Dit versterkt de smaak en verbetert de textuur.
- Bakvorm: Typerend voor dit gebakje: de vorm. Je kunt hiervoor speciale bakvormen kopen. Zorg dat je deze goed invet, zodat de cakes makkelijk loslaten uit de vorm.
- Baktijd: Het zijn kleine cakejes, dus die bak je maar kort. Houd de oven goed in de gaten om te voorkomen dat ze verbanden. Bak tot ze goudbruin zijn en test met een prikker op gaarheid.
Aan de bak
Zin om aan de slag te gaan met financiers? Probeer dan eens Robèrts basisrecept of ga aan de slag met leuke smaakjes: sinaasappel of chocolade.
Basisrecept van Robèrt Sinaasappel financiers Chocolade financiers
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.