Bladerdeeg kun je gebruiken voor heel veel verschillende baksels. En zelfs als je het simpelweg een beetje besprenkeld met suiker en kaneel en in de oven afbakt is het al lekker. Hoe komt het aan zijn naam, hoe maak je het en waarom moet je gaatjes prikken in het deeg? We vertellen je het in dit artikel.
Waarom heet het bladerdeeg?
Het deeg bestaat uit verschillende laagjes deeg, met daartussen roomboter gevouwen. Wanneer je het gaat bakken begint het deeg te bladeren. Vandaar de naam.
Zelf bladerdeeg maken
Vouwen, toeren, terugkoelen en herhalen. Het lijkt een hele klus om zelf bladerdeeg te maken. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, valt het reuze mee. Bovendien is het zelfgemaakt natuurlijk een stuk lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan! Robèrt laat je in deze video zien hoe je het maakt.
Zelf bladerdeeg maken doe je zo!
Waarom moet je prikken in bladerdeeg?
Wanneer je iets bakt met bladerdeeg en een vochtige vulling dan is het slim om de bodem eerst blind te bakken. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen. Je kunt ook met een vork gaatjes prikken in het deeg.
Blader- of croissantdeeg?
Het maken van croissantdeeg lijkt een beetje op bladerdeeg. Het verschil is alleen dat er in croissantdeeg gist wordt toegevoegd, waardoor het deeg gaat rijzen. Daarnaast vind je in bladerdeeg geen suiker en melk.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.