E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Aan de bak met een Franse klassieker: Paris Brest

Met al die heerlijke baksels uit de patisserie is het niet gek dat Frankrijk het favoriete land van onze Janny is. We stellen je voor aan een favoriet van ons jurylid: de Paris Brest.

Paris Brest

Het land van de pain au chocolat, macarons, eclairs en de heerlijk knapperige baguettes. Van alleen de naam al loopt het water ons in de mond. De Franse patisserie kan bij ons eigenlijk weinig verkeerd doen. Daarom stellen we je graag voor aan nog zo’n heerlijk Frans gebakje: de Paris Brest.

Wat is de Paris Brest?

3 Paris Brest op een plankJanny legt kort en bondig uit wat een Paris Brest gebakje is: “Een soezenring, gevuld met een heerlijke crème. De Paris Brest werd in 1910 bedacht door een Franse bakker ter ere van de wielrenwedstrijd ‘Parijs-Brest-Paris’. De vorm van het gebakje lijkt dan ook op dat van een wiel.” Het is een behoorlijk vullend dessert, maar dat konden de deelnemers van de extreem lange fietstocht (1200 kilometer!) dan ook goed gebruiken.

Soezendeeg

De grootste uitdaging van dit dessert zit ‘m in de basis: een soezendeeg. Veel thuisbakkers hebben zich er al eens aan gewaagd en als het lukt is het resultaat ook heerlijk. Maar toch zit een bakongeluk in een klein hoekje. Het deeg moet garen in een steelpan en het geheel moet niet te stevig, maar ook niet te slap zijn.

Het kan daarom zijn dat je soms een beetje hulp nodig hebt bij het bakken van een goeie soes. We leggen je stap-voor-stap uit hoe je een lekker soezendeeg maakt en geven je Eerste hulp bij soesproblemen. Zo bak je een no-time zelf een overheerlijke Paris Brest!

Alle soezentips op een rij

Vulling

Traditioneel gezien vul je een Paris Brest met een heerlijke crème mousseline. Alweer zo’n heerlijk Frans woord waarvan je niet eens hoeft te weten wat het is om te weten dat het lekker is. Crème mousseline is een mix van praliné en banketbakkersroom.

Meng de 2, met een beetje extra boter, door elkaar en je krijgt de traditionele crème. En het leuke is: je kan eindeloos met de smaken variëren! Maak bijvoorbeeld eens een banketbakkersroom met kaneel in plaats van vanille. Of kies een andere noot dan de hazelnoot voor de praliné. Zo geef je jouw Paris Brest een hele eigen twist.

Meer inspiratie voor een lekkere vulling?

Robèrt laat zien wat je kunt kiezen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.