E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

9 tips voor perfecte wafels

Wafels maken, wij zijn er gek op! Het basisrecept lijkt eenvoudig, toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Hoe je perfecte wafels maakt? Wij geven je 9 handige tips. 

Wafels maken

Onze liefde voor wafels is inmiddels geen geheim meer. Zelfgemaakt zijn ze natuurlijk het allerlekkerst. Bekijk alle tips voor het maken van wafels. Ga aan de slag met het basisrecept voor Brusselse wafels van Robèrt. En laat je inspireren door onze favoriete toppings. Gegarandeerd een feestje op je bord!

Tip 1: Weeg alle ingrediënten goed af

Voor perfecte wafels is het belangrijk om alle ingrediënten perfect af te wegen. Gebruik daarom een nauwkeurige keukenweegschaal. Een goed begin is het halve werk.

Tip 2: Verwarm het wafelijzer voor

Het klinkt vanzelfsprekend, toch is het ontzettend belangrijk om je wafelijzer goed voor te verwarmen. Doe het beslag er pas in zodra het ijzer de juiste temperatuur heeft bereikt. 

Tip 3: Klop het eiwit stijf

Wil je luchtige en krokante wafels bakken? Gebruik dan stevig opgeklopt eiwit. Pak een schaal en ontvet deze met sap van een citroen. Maak de schaal schoon met keukenpapier en haal de restjes citroensap weg. Scheid vervolgens de eidooier en het eiwit. Pak een mixer en mix het eiwit in de schaal. Testen of je eiwit goed is opgeklopt? Draai de schaal om en controleer of de inhoud blijft hangen. 

Tip 4: Gebruik voldoende vet

Blijven je wafels altijd plakken aan het ijzer? Dan zit er te weinig vet in het beslag. Voeg een scheutje olijfolie of wat boter toe aan het beslag. En vet het wafelijzer goed in met een dun laagje bakspray, olie of boter. Dit kun je het beste doen met een borsteltje met natuurlijke haren. 

Tip 5: Maak een luchtig beslag

De hoeveelheid lucht is erg belangrijk wanneer je een krokante wafel wilt maken. Gebruik daarom een ruime mengkom en meng hierin het beslag met het opgeklopte eiwit. Stop zodra alles goed is gemengd en roer niet te lang door. Zo blijft het beslag luchtig. 

Tip 6: Wees geduldig

Duw het wafelijzer niet helemaal dicht, hierdoor krijgt de wafel ruimte om te rijzen. Open het ijzer niet te vroeg en wacht tot er geen stoom meer uit de zijkant van het ijzer komt. Zo weet je zeker dat de wafel klaar is. Open het wafelijzer voorzichtig, zodat de wafel mooi van vorm blijft. 

Tip 7: Gebruik een lange prikvork

Wil je je wafels uit het ijzer halen zonder ze stuk te maken? Gebruik dan een lange prikvork. Als je deze niet in huis hebt, dan kun je ook een houten of metalen prikker gebruiken.

Tip 8: Houd de wafels warm en knapperig in de oven

Verwarm de oven voor op 100°C en leg de wafels hier na het bakken in. Zo blijven ze lekker warm en knapperig tot je ze serveert. 

Tip 9: Zo bewaar je de wafels

Versgebakken zijn ze natuurlijk het lekkerst. Maar wil je een paar wafels bewaren voor een later moment of krijg je ze niet allemaal op? Bewaar ze dan samen met een sneetje brood in een luchtdicht vershoudbakje in de koelkast. Het sneetje brood wordt na een paar dagen hard, maar de wafels blijven zo lekker vers. Nog langer bewaren? Laat ze dan goed afkoelen en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Even opwarmen in de oven of in het wafelijzer en genieten maar! 

Handige schoonmaaktips

Wanneer je klaar bent met wafels maken, is het tijd voor de schoonmaak. Trek de stekker uit het stopcontact en laat het wafelijzer een paar minuten afkoelen. Leg er vervolgens een stukje vochtig keukenpapier op en doe het ijzer dicht. De stoom zorgt ervoor dat de aangekoekte stukjes wafel loskomen. Gebruik geen afwasmiddel of schuursponsje, hiermee kun je de anti-aanbaklaag van je wafelijzer aantasten. Verwijder daarom de laatste restjes met vochtig keukenpapier of een borsteltje met natuurlijke haren.

Basisrecept Brusselse wafels

Brusselse wafelNu je weet hoe je perfecte wafels kunt maken, is het tijd om zelf aan de bak te gaan met het recept van Robèrt. Gebruik voor nog meer smaak eens karnemelk in plaats van normale melk.

Ingrediënten

  • 200 gram patentbloem
  • 250 gram melk
  • 50 gram Zeeuwse bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 15 gram vanille extract
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker

Benodigdheden

  • Wafelijzer
  • Prikvork

Zo maak je het

Splits de eieren en klop de eiwitten met de suiker tot schuim. Meng alle overige ingrediënten, inclusief de eidooiers, tot een mooi glad beslag. Spatel het eiwitschuim rustig door het beslag. Verhit een wafelijzer en vet hem in. Schep er steeds een lepel beslag in en bak de wafels in circa 2 minuten goudbruin.

Onze favoriete toppings

Wafel toppings Wafels klaar? Versieren maar! Schep een lepel Griekse yoghurt, een bolletje ijs en/of slagroom op je wafel. En ga los met de toppings. Inspiratie nodig? Bekijk hieronder onze favoriete combinaties.

  • Een mix van zomerfruit
  • Aardbeien met munt 
  • Dragonfruit met kiwi
  • Gebakken appel met kaneel en rozijnen
    Pindakaas met banaan en chiazaad
  • Gesmolten chocolade en walnoten
  • Zelfgemaakte jam

Zelf slagroom maken

Slagroom EHBOGa jij voor een klassieke wafel met poedersuiker, warme kersen en een dot slagroom?  Maak dan zelf de lekkerste slagroom met behulp van onze tips.
Bekijk de tips

 

Liever een hartige wafel?

OlijfwafelsMaak dan de hartige olijfwafels van Robèrt!Bekijk het recept 

Meer weten over wafels?
Duik in de wereld van de wafel!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.