Het klinkt simpel, een cake bakken. Dat kan toch iedereen? Toch is dat moeilijker dan gedacht. Een scheur in de bovenkant, te droog of juist te nat of een ingestort exemplaar… Zelfs voor de beste bakkers kan het bakken van een goede cake een echte uitdaging zijn. Hoe zorg je voor een succesformule? Met deze tips!
Tip 1: Wees nauwkeurig
De basis voor een goede cake is precisie. Een standaard cake bestaat uit 4 gelijke delen. 1 deel suiker, 1 deel bloem, 1 deel boter en 1 deel eieren. De Engelsen noemen het niet voor niks een pound-cake. Van elk ingrediënt pak je een pond. Weeg je ingrediënten nauwkeurig af voor het beste resultaat.
Tip 2: Werk met ingrediënten op kamertemperatuur
Een cake krijgt het beste resultaat als je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo kun je de boter makkelijk luchtig kloppen met de suiker. En het voorkomt dat je beslag schift zodra je de eieren toevoegt (de kans dat dat gebeurt met koude eieren is erg groot).
Tip 3: Klop niet te lang, maar wel lang genoeg
Als je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag. Als je cake na het bakken afkoelt, bestaat de kans dat hij daardoor inzakt. Maar – zoals we in het begin al zeiden – bij het bakken van een cake is het ook belangrijk om geduld te hebben. Want je beslag moet wel luchtig zijn en de ingrediënten moeten goed worden gemixt. Klop de boter en suiker luchtig tot het mengsel bijna wit is. Voeg daarna pas 1 voor 1 de eieren toe. En voeg een nieuw ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
Tip 4: Bebloem je cake vulling
Bak je een variant met gedroogd fruit, noten of rozijntjes? Let dan goed op dat ze niet naar de bodem zakken tijdens het bakken. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de stukjes door de bloem te halen voordat je ze aan je beslag toevoegt. De bloem zorgt als het ware voor een klein grip laagje, waardoor ze niet zullen zakken.
Tip 5: Zet de oventemperatuur niet te hoog
Een te hoge oventemperatuur heeft 2 nadelen. 1. Je hebt meer kans op een droge cake. 2. Hij kan openscheuren aan de bovenkant. Dat zit zo: Bij het bakken van een cake wil je eigenlijk dat de cake op alle plekken evenredig gaart. Zet je de oventemperatuur te hoog, dan is de buitenkant eerder gaar dan de binnenkant. Er vormt zich al een krokant laagje, terwijl de cake aan de binnenkant nog verder gaart en rijst. Door dit rijzen, knapt hij letterlijk uit zijn voegen. Resultaat: een scheur in de bovenkant. Dat kan natuurlijk best mooi zijn, maar als je een biscuit gebruikt om je taart mee op te bouwen is een scheur niet ideaal. Daarnaast zorgen hoge temperaturen ervoor dat er meer vocht verdampt waardoor de cake erg droog kan worden. Bak hem dus liever wat langer op een lagere temperatuur.
Tip 6: Vet goed in
Het is natuurlijk hartstikke zonde als je een mooie cake hebt gebakken, dat hij in stukken scheurt als je hem uit de vorm probeert te halen. Vet je bakvorm goed in, vergeet de hoekjes niet. En bekleed hem ook nog met bakpapier of bestuif met een laagje bloem. Zo weet je zeker dat je de cake goed kunt lossen, zonder de helft in de vorm achter te laten.
Tip 7: Open de oven niet te vroeg
Als je de ovendeur te vroeg opent, kan je cake inzakken. Een cake heeft warmte nodig om te rijzen en stevig te worden. Als je de ovendeur opent, komt er koude lucht in de oven waardoor je dit proces verstoort. Als schrikreactie op de kou, kan je cake volledig inzakken. Toch even in de oven kijken om je baksel te controleren? Doe dit dan pas nadat ¾ van de totale oventijd is verstreken.
Tip 8: Test de cake op gaarheid
Je cake op precies het goede moment uit de oven halen is een kunst. Ook hierbij is precisie weer belangrijk. Als de zijkanten van de cake los beginnen te laten van de vorm, is hij klaar om de oven uit te gaan. Weten of je baksel perfect gaar is? Test dan eerst de gaarheid met een satéprikker, breinaald of speciale tester. Als deze schoon uit je baksel komt, weet je dat je goed zit.
Tip 9: Haal de cake op het goede moment uit de vorm
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel. Het resultaat: een zompig geheel.
Wil het nog steeds niet lukken?
Lees hier wat de meest gemaakte fouten zijn bij het bakken van een cake. Zo leer je ook wat je vooral níet moet doen!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.