Pasen is hét moment om samen te komen met vrienden en familie. Wil je hen verwennen met een zelfgemaakte lekkernij? Ga dan aan de slag met chocolate chip cookies, crème koekjes, carrot cake cookies of paaskoekjes met lemon curd. Extra leuk om samen met je kleine bakkermakker te maken!
Chocolate chip cookies met paaseitjes
Een echte verwennerij voor bij een kopje koffie, thee of glaasje limonade: chocolate chip cookies. En in één simpele handomdraai tover je deze heerlijke koekjes om tot echte paaskoeken. Hak een aantal paaseitjes fijn en meng deze door het koekjesdeeg. Bak de koekjes gaar, haal ze uit de oven en verdeel hier de gekleurde dragee eitjes over. Druk de eitjes een beetje aan, zodat ze in het warme deeg blijven plakken en een klein beetje gaan smelten. Et voilà, een chocolate chip cookie in een paasjasje.
Recept voor chocolate chip cookies
Crème koekjes
Een koekje dat absoluut niet mag ontbreken tijdens de feestdagen is het crème koekje. Deze koekjes hebben een heerlijke vanillesmaak en zijn vaak gedecoreerd met vrolijk gekleurde sprinkels. Heb je deze feestelijke lekkernij altijd al eens zelf willen maken? Zo doe je dat!
Dit heb je nodig voor 15 tot 20 koekjes
- 25 gram witte basterdsuiker
- 7 gram vanillesuiker
- 30 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 65 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel melk
- Een scheutje vanille-extract
- 1-2 eetlepels gesmolten kokosolie
- Vrolijk gekleurde sprinkels
- Ronde uitsteekvormpjes
- Spuitzak en spuitmondje
- Vershoudfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de witte basterdsuiker, vanillesuiker en ongezouten roomboter in een kom en meng dit tot een romig geheel.
- Voeg het ei toe en meng dit goed door.
- Voeg de bloem en het zout toe aan het deeg, meng dit goed door en verpak het deeg in vershoudfolie. Leg het koekjesdeeg 60 minuten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en steek de koekjes uit.
- Leg de koekjes op een beklede bakplaat en bak ze gaan in 8 tot 10 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze goed afkoelen op de bakplaat.
- Doe de poedersuiker, melk en het scheutje vanille-extract in een kom en meng dit tot een glad geheel.
- Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng dit tot een stevige crème die je op kan spuiten.
- Doe de crème in een spuitzak en spuit rozetjes op de koekjes. Het resultaat is het mooist als je de crème van binnen naar buiten op de koekjes spuit.
- Decoreer de koekjes met de vrolijk gekleurde sprinkels. Tip: decoreer de koekjes met blauwe bessen of een stukje aardbei voor een frisse touch!
Carrot cake cookies met frosting
Zeg je Pasen, dan zeg je konijnen. En zeg je konijnen, dan zeg je wortels. Deze carrot cake cookies, gevuld met een cream cheese frosting, zijn daarom de perfect voor Pasen.
Dit heb je nodig voor 6 koeken
- 280 gram bloem
- 300 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- 0,25 theelepel gember
- 0,25 theelepel kruidnagel
- Snufje zout
- 70 gram wortel, julienne gesneden
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eidooier
- 2 theelepels vanille-extract
- 200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 110 gram poedersuiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe 200 gram ongezouten roomboter en de basterdsuiker in een kom en klop dit tot een romig mengsel.
- Voeg de eidooier toe en meng dit goed door.
- Voeg de bloem, bakpoeder, kaneel, wortel en 1 theelepel vanille-extract toe en kneed dit tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot een plak, verpak het in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit in 12 kleine balletjes.
- Bak de koekjes gaar in 15 tot 20 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Doe 100 gram ongezouten roomboter, roomkaas, 1 theelepel vanille-extract en de poedersuiker in een kom en klop dit tot een luchtige frosting.
- Smeer een laagje cream cheese frosting op een koekje en leg daar een ander koekje bovenop.
Paaskoekjes met lemon curd
Eieren mogen absoluut niet ontbreken tijdens Pasen. Ben je de eieren een beetje zat en heb je zoete trek? Bak dan deze paaskoekjes met lemon curd in de vorm van eieren.
Dit heb je nodig
- 325 gram ongezouten roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 400 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eieren
- 2 citroenen
- 150 gram kristalsuiker
- Poedersuiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe 200 gram ongezouten roomboter, 1 ei, witte basterdsuiker, bloem en vanille-extract in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot een plak, verpak het in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en steek de koekjes uit in de vorm van eieren.
- Steek uit de helft van de koekjes een rondje uit.
- Leg de koekjes op een beklede bakplaat en bak ze gaar in 12 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Rasp en pers de citroenen boven een pan op het vuur.
- Voeg de kristalsuiker en 2 eieren toe en meng dit tot een lobbige massa.
- Voeg 125 gram ongezouten roomboter toe en laat het mengsel, al roerend, iets indikken.
- Zet het vuur laag en laat de lemon curd, al roerend, binden.
- Haal de lemon curd van het vuur, schenk het in een kom en laat het afkoelen.
- Verdeel een laagje lemon curd over de koekjes zonder gat en leg daar een koekje met een gat bovenop.
- Verdeel een beetje lemon curd in het kuiltje van de koekjes.
- Bestrooi de koekjes met een laagje poedersuiker.
Perfecte koekjes bakken?
Het recept voor het bakken van koekjes is vaak heel eenvoudig, maar het bakken van deze lekkernijen is een vak apart. Ze zijn al snel te hard, te zacht, taai of nét niet gaar. Met deze 9 tips bak je altijd perfecte koekjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.