E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

4x bakken met peulvruchten

Peulvruchten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Bekijk hier 4 lekkere recepten met onder andere witte bonen en kikkererwtenmeel.

brownie-blackbeans

Peulvruchten zijn de zaden afkomstig uit de vruchten van de vlinderbloemige plant. Deze vruchten staan bekend als peulen. Hoewel peulvruchten vaak als groente worden gezien, zijn het eigenlijk zaden. Bij bepaalde peulvruchten eet je alleen de zaden, zoals bij doperwten en bonen. Bij sperziebonen, snijbonen en peultjes kan je zowel de zaden als het omhulsel eten. Maar wist je dat je deze gezonde en voedzame zaden ook goed kan gebruiken in baksels?

Voordelen van bakken met peulvruchten

Aan de bak met peulvruchten? Dit maak je ermee!

Zwarte bonen brownie

Noten, chocolade, dadels en bonen: deze brownie zit er vol mee! Net zo lekker en smeuïg als een normale brownie, maar dan een stukje gezonder.

Dit heb je nodig

  • 400 gram zwarte bonen in blik
  • 50 gram kokosolie
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 30 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 150 gram dadels
  • 2 eetlepels honing
  • 75 gram pure chocolade druppels
  • 30 gram pecannoten
  • 30 gram hazelnoten

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de kokosolie in een steelpan en verwarm dit.
  • Haal de zwarte bonen uit blik en spoel ze af.
  • Verwijder de pitten uit de dadels.
  • Doe de zwarte bonen, kokosolie, vanillemerg, cacaopoeder, bakpoeder, eieren, dadels en honing in een blender en pureer dit tot een glad beslag.
  • Hak de hazelnoten en pecannoten fijn en deze toe aan het beslag.
  • Voeg de pure chocolade druppels toe aan het beslag.
  • Doe het beslag in een ovenschaal en bak de brownie gaar in 30 tot 40 minuten.

Vegan cookie dough cookie dough

Stiekem snoepen van het deeg terwijl je aan het bakken bent? Heel lekker, maar niet zo gezond. Dankzij deze vegan cookie dough kan je verantwoord genieten! Een lekkere snack voor na het sporten.

Dit heb je nodig

  • 200 gram witte bonen in pot
  • 80 gram plantaardig eiwitpoeder
  • 120 gram dadels
  • 40 gram biologische pindakaas
  • 200 milliliter water
  • Snufje zout
  • 50 gram pure chocolade druppels

Zo maak je het

  • Doe de witte bonen, plantaardig eiwitpoeder, dadels, pindakaas, water en een snufje zout in een blender en maal dit fijn.
  • Voeg de helft van de pure chocolade druppels toe en pulseer dit een aantal keer kort.
  • Voeg de andere helft van de pure chocolade druppels toe en roer dit door het deeg.

Kwarktaart met cannellini bonenaardbeien cheesecake

Deze kwarktaart met zelfgemaakte aardbeiensaus en verse aardbeien heeft een bodem van cannellini bonen. Lekker en voedzaam!

Dit heb je nodig

  • 250 gram cannellini bonen
  • 2 eieren
  • 500 gram kwark
  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 gram aardbeien
  • Rasp en sap van 1 limoen
  • 50 milliliter water
  • 50 gram kristalsuiker

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Spoel de cannellini bonen goed af.
  • Doe de bonen en eieren in een blender en maal dit fijn.
  • Rasp de limoen en voeg dit toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over een beklede springvorm.
  • Bak de bodem gaar in 15 tot 20 minuten.
  • Haal de bodem uit de oven en laat deze volledig afkoelen.
  • Doe de kwark in een steelpan en verwarm dit een klein beetje, voeg de gelatineblaadjes toe en verdeel het mengsel over de bodem.
  • Zet de kwarktaart minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Snijd 400 gram aardbeien in kleine stukjes.
  • Doe de aardbeien, suiker limoensap en kristalsuiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager als het mengsel kookt en laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Doe de saus in een blender en pureer dit tot een gladde saus.
  • Serveer de kwarktaart met zelfgemaakte aardbeiensaus en verse aardbeien.

Bananenbrood met kikkererwtenmeel bananenbrood

Bananenbrood is een populair tussendoortje. En deze variant met kikkererwtenmeel is niet alleen heel lekker, maar ook heel voedzaam!

Dit heb je nodig

  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 1,5 eetlepel bakpoeder
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 4 rijpe bananen
  • 20 gram honing
  • 40 gram walnoten
  • 40 gram pecannoten
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe 3 bananen in een kom en prak deze met een vork fijn.
  • Hak de noten in kleine stukjes
  • Doe het kikkererwtenmeel, bananen, bakpoeder, honing, vanillemerg, kaneel en een snufje zout in een kom en meng dit tot een glad beslag.
  • Voeg de pecannoten en walnoten toe en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in een beklede springvorm, snijd een banaan doormiddel en leg deze op het beslag.
  • Bak het bananenbrood gaar in 50 tot 60 minuten.
  • Haal het bananenbrood uit de oven en laat het afkoelen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.