Amandelspijs. Het is een ingrediënt in heel veel Sinterklaasrecepten. Maar waar moet je op letten bij het maken ervan? We leggen het je uit.
1. Velletjes eraf halen
Zitten er nog velletjes op de amandelen die je wil gebruiken voor de amandelspijs? Leg de amandelen dan ongeveer een kwartier in heet water. Spoel ze daarna af met koud water, haal de velletjes eraf en laat ze drogen om te gebruiken.
2. Rijpen
Pak je amandelspijs na het maken in met vershoudfolie en laat het minstens 4 dagen rijpen in de koelkast. De smaak wordt iedere dag beter. Wil je het wel meteen gebruiken, bijvoorbeeld in een recept voor gevulde speculaas? Maak dan eerst de amandelspijs en leg het in de koelkast wanneer je de rest gaat maken.
3. Verhoudingen
Handig om te onthouden: de verhouding suiker en amandelen moet altijd aan elkaar gelijk zijn. Of je nu zelf amandelmeel maakt, of het kant en klaar koopt.
4. Eieren
Wil je de amandelspijs opspuiten? Dan kun je het iets slapper maken, door het toevoegen van wat extra ei.
Zo maak je zelf amandelspijs
Ingrediënten
- 500 gram blanke, rauwe amandelen
- 500 gram suiker
- Geraspte schil van ½ citroen
- 1 a 2 eieren
Zo maak je het
- Doe amandelen, suiker en citroenschil in een keukenmachine. Mix tot een grof mengsel ontstaat.
- Klop 1 ei los en giet bij het amandelmengsel. Blijf mixen tot een kneedbare massa. Voeg indien nodig wat meer ei toe, maar maak het niet te nat. De benodigde hoeveelheid ei is afhankelijk van de kwaliteit van de amandelen.
- Amandelspijs kan in de vriezer bewaard worden.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.