E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

4 tips voor een perfect koekhuisje

Een koekhuisje maken is een leuke uitdaging, maar vraagt wel om de juiste aanpak. Met onze tips maak je een huisje dat zeker blijft staan!

Kersthuisje

De oven loeit en jouw eigengemaakte koekjes zijn bijna afgebakken. Je staat er al helemaal klaar om de koekjes om te toveren in een prachtig koekhuisje! Maar dan gebeurt het: de koekjes zijn te veel uitgelopen, de muren wankelen en je huisje stort in. Frustrerend, toch? Geen zorgen! Met deze handige tips kun je dit voorkomen en maak je een perfect koekhuisje.

1. Gebruik een stevige basis voor het koekhuisje

Kom je vaak handen tekort tijdens het bouwen van je koekhuisje? Maak het jezelf makkelijker en gebruik een stevige basis, zoals ontbijtkoek. Plak de koekjes tegen de ontbijtkoek en je koekhuisje staat als een huis.

Zo maak je zelf ontbijtkoek

2. Koel het koekjesdeeg

Voor een koekhuisje zijn stevige koekjes, zoals gingerbread, het allerbeste. Heb je het koekjesdeeg gemaakt? Zorg dan dat je het deeg voldoende koelt. Als je dat niet doet, lopen de koekjes uit in de oven en is al je werk voor niets geweest. Hoe langer je het deeg laat koelen, hoe beter de koekjes hun vorm behouden in de oven.

Het recept voor gemberkoekjes

3. Rol het koekjesdeeg gelijkmatig uit

Als het koekjesdeeg voldoende is gekoeld, kun je het uitrollen. Rol het deeg gelijkmatig uit. Zo voorkom je dat de zijkanten van het koekje te dun zijn, waardoor je ze niet tegen een ander koekjes aan kunt plakken. Maar hoe rol je het deeg gelijkmatig uit? Dat kun je doen met behulp van 2 houten latjes! Leg de houten latjes aan beide zijkanten van het deeg, rol hier met de deegroller overheen en voilà: je hebt een gelijkmatig uitgerold deeg.

4. Gebruik karamel

Zelfgemaakte koekhuisjes worden vaak met royal icing aan elkaar geplakt. Hoewel het er heel leuk uitziet, houdt het niet altijd goed vast. Karamel is een betere keuze, want dat plakt veel beter. Let wel op: de karamel is heet, dus wees voorzichtig! Je hoeft de royal icing niet volledig weg te laten, het is perfect voor het decoreren van je koekhuisje!

karamel maken met Robèrt

Aan de slag met een koekhuisje! De Domtoren van vegan ontbijtkoek van Shelby.

Met deze tips kan je koekhuisje (bijna) niet meer mislukken. Tijd om zelf aan de slag te gaan met één van deze recepten!

Een klassiek koekhuisje

De Domtoren van vegan ontbijtkoek

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.