We zijn inmiddels aangekomen bij de halve finales van het EK voetbal. Op dinsdag 2 juli 2024 speelt Nederland om 18.00 uur tegen Roemenië. De Oranje Leeuwen aanmoedigen doe je natuurlijk niet op een lege maag. We geven je daarom deze balvormige hartige én zoete snackinspiratie!
1. Oranje bitterballen
Wat er absoluut niet mag ontbreken tijdens het kijken van het EK voetbal? Bitterballen natuurlijk! Dankzij de pompoen en cheddar hebben deze EK bitterballen een oranje vulling. En, handig, een frituurpan heb je niet nodig.
Ingrediënten voor pompoen bitterballen
- 200 gram pompoen
- 2 eetlepels polenta
- 50 gram geraspte cheddar
- 1 eetlepels sriracha
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- Peper, zout
- Zonnebloemolie (om in te bakken)
Zo maak je oranje bitterballen
- Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.
- Snijd de pompoen in stukjes en kook circa 10 minuten.
- Giet af en doe direct terug in de pan; er mag nog wat vocht aan de pompoen zitten.
- Stamp de pompoen met een stamper en voeg de polenta toe.
- Zet het vuur weer aan en gaar al roerende de polenta in circa 3 minuten.
- Voeg de cheddar en sriracha toe en breng op smaak met peper en zout.
- Roer goed door en verdeel over een ovenschaal.
- Druk aan en laat in circa 1 uur opstijven in de koelkast.
- Kluts het ei en doe de paneermeel in een kom.
- Maak zo’n 10 ballen van het pompoenmengsel en rol eerst door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal nogmaals.
- Verhit een flinke laag olie in een diepe koekenpan en bak de bitterballen in 2 porties in circa 5 minuten om en om goudbruin.
Dit is een recept van MAX Vandaag.
2. Bliss balls
Een heerlijke snack vol met groentes en noten, die ook nog eens vegan is. Zo maak je zelf carrot cake bliss balls.
Ingrediënten
- 80 gram winterpeen
- 25 gram walnoten
- 65 gram dadels (zonder pit)*
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram geraspte kokos
Zo maak je ze
- Doe 25 gram kokosrasp in een schaaltje.
- Maal de overige ingrediënten + de overgebleven kokosrasp in de keukenmachine tot een plakkerige massa.
- Draai mooie balletjes van het mengsel en rol deze door de kokos.
- Laat de balletjes stevig worden in de koelkast en bewaar ze daar ook. Ze blijven zo’n 2 dagen goed.
* Kies voor ongesuikerde en het liefst biologische dadels.
3. Halva koekjes
Halva komt oorspronkelijk uit Arabië en heeft een heerlijke, zoete smaak. Hoewel er heel veel verschillende bereidingswijzes zijn, wordt het vaak gemaakt met sesamzaad, suiker, honing en plantaardige olie. Wat halva zo leuk maakt? Je kan er allemaal verschillende smaken aan toevoegen. Wat dacht je van chocolade, pistache of vanille? Deze ronde halvakoekjes zijn gemaakt met chocolade, naar recept van Mounir Toub.
4. EK cake pops
Cake pops zien er super gezellig uit en zijn het perfecte toetje na de wedstrijd. Met dit recept zet je de lekkerste cake pops op tafel. Tip: tover de cake pops om in een speciale EK variant!
Ingrediënten
- Witte fondant
- Zwarte fondant
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel water
Zo maak je ze
- Rol de witte fondant uit.
- Vouw de witte fondant om de cake.
- Rol de zwarte fondant uit.
- Snijd een aantal vijfhoekjes uit het zwarte fondant.
- Doe poedersuiker en een klein druppeltje water in een bakje en roer dit tot een glad mengsel.
- Plak de zwarte vijfhoekjes op de cake.
- Maak, met een mesje, lijnen tussen de vijfhoeken.
Op zoek naar nóg meer EK snacks? Die vind je hier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.