We hebben 3x de lekkerste ijsrecepten voor je klaarstaan, die je gewoon thuis – zonder ijsmachine – kunt maken. Met deze recepten voor sorbetijs, softijs en ijs op een stokje kom jij die warme dagen wel door. Ga je mee op een tourtje Heel Holland Vriest?
Sorbetijs
Als je bij de ijsboer staat, ben jij dan team roomijs of team sorbetijs? Dit recept is speciaal voor alle mensen die meer houden van de frisse en fruitige smaak van sorbetijs. Sorbetijs bevat geen melk of room en wordt gekenmerkt door de kristalachtige structuur. Met dit recept kun je alle kanten op, dus kies lekker het fruit van jouw smaak en varieer er lustig op los.
Zo werkt het:
- 500 gram fruit
- 250 milliliter water
- 125 gram suiker
Pureer het fruit en haal het door een zeef. Maak een suikersiroop van het water en de suiker. Koel de siroop snel af door het pannetje in een bak met ijs te zetten. Meng het met de fruitpuree. Giet het mengsel in een platte bak en zet het in de vriezer. Schep je ijs 2 uren lang elke 30 minuten even om. Pureer het daarna met de staafmixer en laat het nog 2 uren aanvriezen.
Sorbetijs niet jouw ding? Klik hieronder voor een roomijs recept waarmee je alle kanten op kunt!
IJs op een stokje
Zin om het wat gezonder aan te pakken of toe aan échte verkoeling? Ga voor een zelfgemaakt waterijsje. Super makkelijk om te maken en heel lekker verfrissend. Voor de meest makkelijke variant vul je een ijsvormpje met stukjes fruit en wat limonadesiroop. Je kunt gaan voor suikervrije limonade als je het suikervrij wilt houden. Pak je het liever toch wat spectaculairder aan? Probeer dan eens deze yoghurt-frambozen ijsjes.
Zo maak je ze:
- 100 milliliter water
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel honing
- 300 milliliter Griekse yoghurt
- 100 milliliter melk
- 100 gram diepvries frambozen
Houd een handje frambozen apart. Verwarm de overige frambozen in een pannetje met 25 gram suiker tot ze helemaal zacht zijn. Haal het door een zeef. Breng het water, de vanillesuiker, overige kristalsuiker en honing in een pannetje aan de kook. Laat het mengsel helemaal afkoelen en roer het door de Griekse yoghurt en de melk. Verdeep wat druppels frambozenpuree over je ijsvormpjes. Giet de yoghurt in de vormpjes, afgewisseld met af en toe een hele framboos en wat druppels puree. Zet de vormpjes een uur in de vriezer, steek er dan een stokje in. Laat de ijsjes een nachtje in de vriezer opstijven. IJsjes klaar? Smullen maar!
Zin in meer inspiratie voor gezond ijs? Je vindt het recept hier, helemaal onderaan:
Softijs
Maak jij op deze warme dagen ook graag een pitstop bij de snackbar voor een lekker softijsje in zo’n goedkoop hoorntje? Snappen wij helemaal! Softijs kun je ook in je eigen keuken maken. Het is iets ingewikkelder dan bovenstaande ijsjes, maar dat is een leuke uitdaging, toch?! En je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Softijs is zo zacht en fijn van structuur, omdat het heel erg luchtig ijs is. Om dat thuis na te bootsen, heb je droogijs nodig. Dat kun je online op verschillende plekken kopen.
Zo pak je dat aan:
- 900 milliliter volle melk
- 225 gram suiker
- 142 gram slagroom
- 105 gram melkpoeder
- 2 theelepels vanille extract
- Snufje zout
- 900 gram droogijs
Meng de melk, suiker, slagroom, vanille, zout en melkpoeder met de blender of staafmixer tot een egaal mengsel waar geen klontjes meer in zitten. Zet het mengsel koud in de koelkast. Zet de beslagkom die je straks wilt gebruiken in de vriezer. Werk veilig en voorzichtig met het droogijs, trek goede handschoenen aan. Doe het droogijs in een theedoek en hak het fijn tot poedervorm. Doe je beslag in de bevroren mengkom en zet de mixer aan op middelhoge stand. Voeg nu voorzichtig en rustig, lepeltje voor lepeltje een beetje droogijs toe. Zodra het mengsel dikker begint te worden zet je de mixer hoger terwijl je lepels droogijs blijft toevoegen. Ga door tot je mooi vol en romig ijs hebt. Doe het ijs in een spuitzak en serveer in een hoorntje of bakje. Het zelfgemaakte softijs kun je in de vriezer bewaren, maar is het lekkerst als je het dezelfde dag nog op eet.
En als je toch bezig bent, kun je dat hoorntje natuurlijk net zo goed lekker zelf maken. Hoe je dat doet? Klik & ontdek.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.