Waarschijnlijk gooi je eierschalen altijd achteloos in de prullenbak. Maar bewaar de schalen eens, de volgende keer als je een eitje of een lekkere cake bakt. Ze zijn namelijk best nuttig.
Schoonmaken met eierschalen
De schaal van een ei is hard. Dat maakt het geschikt om een aangekoekte pan mee schoon te maken. Je kunt er ook goed potten of vazen mee schoonmaken. Maak een sopje van water en zeep en meng hier de eierschalen doorheen. Pak een schuurspons of een afwasborstel en boenen maar.
Meer schoonmaaktips vind je hier:
Een calciumrijke soep maken
We hebben allemaal calcium nodig. Dit zorgt voor sterke botten en gebit. Ook zorgt het voor een goede werking van je zenuwen en spieren. Ben je ouder, dan heb je nog meer calcium nodig. Je krijgt het binnen via onder andere melk en melkproducten. Ook eierschalen bevatten calcium. Let wel op dat je niet té veel calcium binnenkrijgt, dat kan schadelijk zijn. Het Voedingscentrum heeft een aanvaardbare bovengrens van 2,5 gram calcium per dag.
Wie er wat meer van binnen wil krijgen, kan eierschalen verwerken in eten. Bijvoorbeeld wanneer je soep of bouillon maakt. Door een aantal (lege) eierschalen mee te koken, komt er calcium vrij. Haal ze er voor het opdienen wel weer uit.
Of maak er poeder van, door de eierschalen te laten drogen in de oven. Doe dit voor 20 minuten op 150 graden. Vermaal ze daarna met een mixer tot poeder. Dit kun je door de soep doen, of door een smoothie of yoghurt.
Maak van eierschalen vogelvoer
Ook vogels kunnen extra calcium gebruiken. Je kunt de eierschalen vermalen en bij het vogelvoer leggen. Spoel de schalen eerst goed af en verwijder het binnenste gedeelte.
In de tuin kunnen eierschalen nog meer goeds doen. Hoe je ze gebruikt in de tuin lees je op MAX Vandaag.
Hoe bewaar je eieren het beste?
En nog voor eens en voor altijd: horen eieren nou in de koelkast of niet?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.