De kerstbuche, kerststronk, kerststam of Bûche de Noël is een traditioneel dessert die we met Kerst eten. Je hebt hem in allerlei soorten en maten. Stuk voor stuk even lekker en allemaal even spectaculair om te zien. Welke zet jij dit jaar als kersttoetje op tafel?
Wat is een kerstbuche?
Een bûche of kerststronk is een traditioneel kerstdessert dat vooral in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk op de feesttafel staat. Het gebak heeft de vorm van een boomstronk en wordt meestal gemaakt van een rolbiscuit gevuld met mousse, crème, jam of een andere lekkere vulling. De buitenkant is mooi versierd en vaak afgewerkt als de schors van een boom.
De traditie van de kerstbuche is eeuwenoud en verwijst naar een oud heidens gebruik. Tijdens de kortste nacht van het jaar, op 21 december, trok de pater familias het woud in om een dikke boomstronk uit te zoeken. De stronk werd ceremonieel in de familiehaard opgestookt. Hoe langer hij bleef branden, hoe meer geluk men voor het nieuwe jaar kon verwachten. Inmiddels is van de dikke boomstronk alleen nog een stukje taart over. En daar hoor je ons niet over klagen! Wat ons betreft geldt vandaag de dag: hoe lekkerder de bûche, hoe meer geluk voor het nieuwe jaar.
Chocolade buche met tonkabonen
Deze prachtige kerstbuche is gemaakt met een decoratiebeslag. Je kunt hiervoor zelf een patroon uitprinten en dat als een sjabloon onder je bakpapier leggen. Maar tekenen uit de losse pols kan natuurlijk ook. Begin met het witte beslag, laat dat opvriezen en daarna kan het chocoladebeslag er makkelijk overheen. Deze bûche is gevuld met ingelegde peren, een panna cotta van tonkabonen en chocolademousse. Tonkabonen hebben een aromatische, vanilleachtige smaak. Met recht een fraai kerstdessert te noemen.
Buche met granaatappel en munt
Een lekker frisse afsluiter van het kerstdiner is deze buche met granaatappel en munt. Hij is gemaakt van een opgerold joconde-amandelbiscuit met een hintje kardemom. Gecombineerd met witte chocolade is dit een bijzondere smaakmaker. En de groene munttakjes en rode granaatappelpitjes geven het geheel een lekker kerstig tintje.
Kerstbuche met cranberry en chocolademousse
Door het decoratiebeslag met kerstkransen is deze buche net een kunstwerkje. Hij is gevuld met een witte chocolademousse en een mousse van cranberry, sinaasappel en kaneel. Fijne smaken die goed passen bij de winter. Decoreer het geheel met gesuikerde cranberry’s en hulstblaadjes van marsepein en je zet een vrolijk kerstspektakel op tafel.
Buche met abrikozen en koffie
Is het geen plaatje, deze kerstbuche? Je zou de combinatie van abrikozen en koffie misschien niet zo snel uitkiezen, maar volgens Janny is dit een hele fijne smaakcombinatie. Robèrt is vooral te spreken over de abrikozenconfituur in de vulling. De mooie bloemen op de bovenkant maak je van botercrème met behulp van een bloemnagel. Dat is een leuk opspuit werkje en misschien even oefenen als je dat nog niet eerder hebt gedaan.
Buche met peer en chocolademousse
Chocoladeliefhebbers opgelet! Deze bûche maak je van perenmousse, chocolademousse en chocoladebiscuit. In de kerststronk komt een chocoladekrokantje van cornflakes, pure chocolade en hazelnootpraliné. Garneer hem met chocolade kerstboompjes en kerststerren en je kerstdessert is klaar om aan te vallen!
Kerstbuche met munt en chocolade
De ouderwetse after eight in de vorm van een bûche. Je houdt ervan of niet, de combinatie van chocolade en munt. Maar als het je ding is, dan is deze kerststronk iets voor jou. Hij smaakt niet alleen heerlijk fris, het is ook echt het pareltje van de kersttafel met al dat rood en groen. Werk hem af met vers rood fruit voor een extra feestelijk effect.
Buche met amarena-kersen en chocolade
Deze bûche lijkt zo door de pater familias uit het bos gehaald, het is net een echte boomstam inclusief mos, paddenstoelen en hulstblaadjes. Het is niet makkelijk om de chocoladecrème zo netjes op te spuiten, dus dit is een recept voor de gevorderde bakker. Hij is gevuld met amandelbiscuit, een amandel krokantje, chocoladecrème, amarena-kersen mousse en her en der een kersje verstopt.
Hazelnoot crème buche
De hazelnootcrème in deze kerstbuche maak je met zelfgemaakte hazelnootpasta. Als je die pasta niet helemaal opmaakt, is het heel lekker om een beetje te bewaren voor op brood! De kerststam komt op een krokante koekbodem en wordt overgoten met een glanzende chocoladeglazuur.
Fruitige buche met sinaasappel en munt
De geur van deze bûche brengt je meteen in de kerstsferen! Je maakt hem van chocoladebiscuit, gevuld met mokka botercrème en een sinaasappel-munt jam. De gedroogde sinaasappelpartjes die je gebruikt als garnering kun je eenvoudig zelf maken. In dit recept lees je hoe het werkt.
Filipijnse kerstbuche met kokos en calamondin
Een bûche met een Filipijns tintje. Met onder andere kokos en calamondin. Dat is een kleine groengele citrusvrucht uit Zuid-Oost Azië die veel geteeld wordt in de Filipijnen. De smaak zit een beetje tussen citroen, limoen en mandarijn in. Je kunt hem in Nederland bij sommige groenteboeren halen. Als alternatief kun je één van de genoemde citrusvruchten of kumquat gebruiken. Met dit recept zet je echt iets origineels op de kersttafel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.