Macarons zijn ware kunstwerkjes uit de Franse patisserie. Niet alleen om te zien, ook het bakken ervan is tot een hogere kunst verheven. Zelfs de beste patissiers struggelen met het krijgen van het perfecte voetje, een glad dakje en een chewy binnenkant. Hoe komt het dat dit zo’n moeilijk koekje is? En hoe zorg je ervoor dat ze bij jou wél lukken? Dat lees je hier.
Waarom is het zo moeilijk om macarons te maken?
Macarons maken is een delicaat proces dat precisie en geduld vereist. De uitdaging begint gelijk al bij het maken van het beslag. Dat moet precíés de juiste consistentie hebben. Een te dun of te dik beslag kan je koekjes ruïneren. Om dat te bereiken moet je het beslag macroneren. Je slaat als het ware de lucht er uit. Dit moet je niet te voorzichtig doen, maar je moet er wel precies op het goede moment mee stoppen. Ga je te lang door, dan wordt je beslag te dun en kun je opnieuw beginnen. Ook de bakomstandigheden hebben veel invloed op het succes van je macarons. Zelfs een kleine schommeling in de temperatuur of luchtvochtigheid in je keuken of oven hebben grote invloed op het eindresultaat.
Veelvoorkomende problemen
- Gescheurde bovenkant
Voordat je jouw macarons de oven inschuift, moet je ze laten drogen. Als je ze voorzichtig aanraakt, moet er geen beslag meer aan je vingers blijven plakken. Als ze scheuren, waren ze waarschijnlijk nog niet droog genoeg. Het kan ook zijn dat de oventemperatuur te hoog stond. Draai die wat omlaag en verleng eventueel de baktijd een beetje. Of mogelijk zaten er nog luchtbellen in jouw beslag. Tik de bakplaat altijd even stevig op het aanrecht na het opspuiten van de macarons. - Geen voetje
Waarschijnlijk heb je iets te enthousiast gemacroneerd, het beslag is te vloeibaar geworden. Of het heeft wederom te maken met dat de macarons nog niet droog genoeg waren toen ze de oven in gingen. - Holle binnenkant
De macarons waren nog niet gaar. Waarschijnlijk bleven ze ook plakken aan de bakmat/bakpapier. Volgende keer iets langer in de oven. - Platte macarons
Grote kans dat jouw meringue niet luchtig genoeg was. Dit kan komen doordat de suikersiroop niet warm genoeg was of doordat je te kort hebt geklopt. Het kan ook dat je te fanatiek hebt gemacroneerd, waardoor je teveel lucht uit het beslag hebt geslagen.
Tips voor meringue - Scheve macarons
Dit kan meerdere oorzaken hebben. 1: Je hebt het beslag niet goed gemengd, waardoor de meringue niet overal genoeg stevigheid biedt. 2: Jouw oven verwarmt onregelmatig waardoor het op de ene plek warm genoeg is en op de andere niet. Draai in dat geval de bakplaat halverwege de baktijd om en kijk of dat verbetering biedt. 3: Je hebt het beslag niet evenredig opgespoten. Gebruik een rond spuitmondje en spuit recht van boven in 1 beweging dotjes beslag op de bakplaat.
Tips voor de mooiste en lekkerste macarons
Als je macarons gaat maken, zijn er veel factoren waar je rekening mee kunt houden. Elke oven is uniek, dus vaak is het een kwestie van trial and error. De aanhouder wint en als je jouw oven eenmaal goed kent, kun je er waarschijnlijk mooie exemplaren uit toveren. Neem onderstaande tips ter harte.
- Gebruik een digitale weegschaal en weeg de ingrediënten heel nauwkeurig af.
- Zeef het amandelmeel en de poedersuiker om klontjes in het beslag te voorkomen. Zelfs 2 keer zeven is geen overbodige luxe.
- Zorg bij het maken van de meringue dat je al je bakgereedschap goed ontvet met een druppeltje citroensap. En scheid de eieren voorzichtig. Er mag geen druppeltje eigeel bij het eiwit komen.
- Macroneer tot jouw beslag in een v-vorm van de spatel afdruipt. Als je een kloddertje beslag in de kom laat vallen, moet het weer mooi wegvloeien in de massa.
- Leuk, macarons met een kleurtje! Maar het soort kleurstof dat je gebruikt is belangrijk. Kies bij voorkeur voor poeder kleurstof die oplosbaar is in water.
- Gebruik een bakmat met een speciaal macaron-sjabloon, zodat je ze gelijkmatig kunt opspuiten.
- Neem de tijd om de macarons te laten drogen voordat ze de oven ingaan, je hebt hierboven kunnen lezen waarom dat zo belangrijk is.
- Houd de oven in de gaten en pas eventueel de baktijd en oventemperatuur aan. Ongeacht wat het recept zegt, elke oven is anders.
- Vocht heeft veel invloed op macarons. Het klinkt misschien gek, maar bak ze liever niet op dagen dat het regent.
- Een macaron is natuurlijk niet compleet zonder lekkere vulling!
Vullingen voor macarons
Aan de bak
Na al deze tips en tricks kan het (BIJNA) niet meer mis gaan. Tijd om aan de slag te gaan met het basisrecept van Robèrt. Voor extra hulp kun je zijn masterclass macarons maken bekijken. Veel bakplezier en succes!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.