Wij thuisbakkers zoeken het allerliefst verkoeling door zelf de keuken in te duiken. Daarom hebben we een overheerlijk en super eenvoudig recept voor je om je eigen ijs te maken. Plus oubliehoorntje (YUM!). Wil je graag wat gezonder snoepen? Ook daar hebben we een alternatief voor.
Zelf ijs maken
Zelf ijs maken is niet alleen leuk en lekker, het is ook nog eens kinderlijk eenvoudig. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en helemaal los gaan met alle smaken die je lekker vindt. Bovendien heb je helemaal geen ijsmachine nodig om het te maken.
Dit heb je nodig voor je basisrecept:
- 500 milliliter slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
Dit voeg je toe voor smaakvariaties:
- Vanille-ijs: 3 theelepels vanille-extract of vanillepasta
- Kaneelijs: 1 eetlepel kaneel + eventueel kaneelsuiker
- Frambozenijs: 3 theelepels vanille-extract, verse frambozen naar smaak, frambozenjam naar smaak
- Notenijs: notenpasta en gehakte nootjes
Ga lekker experimenteren met het basisrecept. Je kunt ook fijngehakte stukjes koek, chocolade of koekjesdeeg door het beslag roeren. Of voeg eens een klein beetje oranjebloesemextract of rozenwater toe.
Zo maak je het:
- Klop de slagroom stijf en voeg de gecondenseerde melk toe.
- Spatel rustig door.
- Roer de smaakmaker erdoor.
- Giet in een afsluitbare bak, doe de deksel erop en zet de bak minstens 6 uur in de vriezer.
- Roer elk half uur het ijs door om te voorkomen dat er ijskristallen in het ijs komen.
- Doe dit minstens 6-8 keer.
- Als je steviger ijs wilt, laat het dan langer in de vriezer staan. Doorroeren is dan niet meer nodig.
Zelf oubliehoorntjes bakken
Zo’n vers bolletje ijs wil je natuurlijk wel in een mooi hoorntje kunnen presenteren. Warm het wafelijzer maar vast op, want met dit recept wordt je ijsje een groot feest.
Dit heb je nodig:
- 75 gram boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 250 milliliter lauw water
- 250 gram bloem
- Mespunt kaneel
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- Chocoladecallets
- Sprinkles of nougatine
- Wafelijzer
- Vorm voor hoorntje
Mix de boter, suiker, vanillesuiker en eieren. Zeef de bloem en kaneel en roer afgewisseld met het water door het beslag tot je een mooi egaal geheel hebt. Vet het wafelijzer in met een beetje boter en bak dunne wafeltjes. Draai ze – terwijl ze nog warm zijn – om de hoornvorm en laat ze afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie en dip de hoorntjes in de chocolade en vervolgens in een bakje met sprinkles of nougatine, voor een vrolijk chocoladerandje.
Hoorntje klaar? IJs scheppen maar!
Gezond ijs
Wel de lusten, niet de lasten? Maak dan gezond ijs. Bevroren banaan is hiervoor een hele goede basis. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter je ijs zal zijn.
Zo werkt het:
Vries een aantal bananen in stukjes – zonder schil – in een diepvrieszakje in. Als het goed bevroren is doe je de banaan in de blender met een scheutje (plantaardige) melk. Blend ‘m tot egaal bananenijs. Ook hier kun je veel smaakvariaties aan toevoegen. Denk aan: een handje bevroren frambozen, mango of aardbei, notenpasta, cacaonibs, kokosrasp, kaneel of honing. Ook kiwi is geschikt voor gezond ijs. Schil de kiwi’s, vries ze in en blend egaal tot sorbetijs met een beetje honing en wat citroensap.
Kind kan de was doen! Geniet van je zelfgemaakte ijs.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.