E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De oorsprong van de chipolatataart

Van uien en worst, naar zoete pudding en taart. Hoe dan?!

De oorsprong van de chipolatataart

De oorsprong van de chipolatataart

Drie hoeraatjes voor de oma van Aline, want zij is de inspiratie voor de taart die Aline zondag 22 december 2019 in de uitzending maakte als spektakelstuk. Met kerst maakt oma altijd chipolata en dat heeft Aline verwerkt in de taart. En oma? Die vindt de taart zó lekker, dat ze hem zelfs als ontbijt heeft gegeten. Maar wat is chipolata eigenlijk? En waar komt het vandaan?

 

Chipolata jury

Chipolata klinkt best internationaal en dat is het ook. Maar dan niet in de vorm van taart. De chipolata is een klein worstje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het lijkt op de Duitse bratwurst en wordt traditioneel gegrild of gebraden. Het woord chipolata is Frans, maar stamt weer af van het Italiaanse cipollata, dat betekent: met uien bereid.

Maar hoe komen we dan van uien en worst naar een taart met pudding? Dat zit zo! In het begin van de negentiende eeuw maakte een Nederlander een goed gevulde pudding met stukjes koek, rozijnen, likeur en sukade. De pudding leek door die rijke vulling een beetje op worst met stukjes erin. Daarom werd het in de volksmond al snel chipolatapudding genoemd. De pudding werd razend populair en mensen begonnen het in allerlei gerechten te verwerken. Waardoor chipolata al snel een soortnaam werd. Er kwam zelfs chipolata-ijs, -vla en dus ook taart.

Chipolata Taart

De eerste chipolatataart komt uit 1875, toen Anthonie Falli het recept deelde in het boek De Hedendaagsche Banketbakker. Het is een feestelijke taart met lagen biscuitdeeg die worden afgewisseld met een vulling van room, stukjes bitterkoek, gehakte gekonfijte kersen en marasquinlikeur. De taart wordt afgestreken met botercrème en afgedekt met een laagje marsepein. De variaties zijn eindeloos. Je kunt de taart verrijken met vers fruit, rozijnen en rum of madeira in plaats van marasquin. Inmiddels wordt deze taart over de hele wereld gegeten, maar eigenlijk is het dus een echte oud-Hollandse klassieker.

Zelf aan de bak met de taart van Aline? Succes!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.