5x Winterse kruidenmixen
Mensen die van stevige smaken houden, komen in de winter goed aan hun trekken. Dit seizoen leent zich namelijk uitstekend voor kruidige baksels. Van Pumpkin Spice tot Chai kruiden. En van een Glühwein of Appeltaart kruidenmix tot de ultieme winterklassieker: Speculaaskruiden. Met deze 5 winterse kruidenmixen haal jij met jouw baksels gegarandeerd het gezellige warme wintergevoel in huis.
Koning Winter staat voor de deur! De dagen worden korter, het regent en het is koud. Wat ons betreft het perfecte seizoen om jezelf lekker binnen op te sluiten. Steek de open haard en wat kaarsjes aan, zet een gezellig kerstmuziekje op, duik de keuken in en tover wat lekker kruidigs uit de oven met één van deze kruidenmixen. Bewaar ze in een klein luchtdicht potje, zodat je jouw favoriete winterse kruidenmixen altijd bij de hand hebt.
Speculaaskruiden
Trek een potje speculaaskruiden open en je krijgt direct een winters gevoel. Deze kruidenmix kun je goed verwerken in speculaas en kruidnoten, maar ook in cake, koekjes of natuurlijk gevuld speculaas.
Je kunt zo’n potje natuurlijk in de supermarkt kopen, maar zelf maken is leuker en lekkerder. Want je kunt jouw speculaas kruidenmix op die manier een unieke en persoonlijke touch geven. Je kunt deze mix als basis gebruiken:
- 8 theelepels kaneel
- 2 theelepels kruidnagel
- 2 theelepels nootmuskaat
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- 2 theelepels kardemom
Pumpkin Spice
Dit kruidenmengsel kwam overwaaien uit Amerika en doet het heel goed in baksels (zoals deze pumpkin spice pompoentaart van Anna), warme drankjes (pumpkin latte), in je bakje havermout of natuurlijk over de pompoen. Hij lijkt een beetje op de Speculaas kruidenmix, maar dan net een tikkeltje anders. Zo maak je ‘m:
- 8 theelepels gemalen kaneel
- 4 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 theelepels gemalen piment
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
Chai kruidenmix
Je hebt misschien wel eens van de chai latte gehoord. Een winters drankje dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Het wordt gemaakt met chai kruiden. Deze kruidenmix komt oorspronkelijk uit het oude India, waar het masala chai wordt genoemd. Los van het drankje, kun je chai kruiden ook heel goed in je baksels gebruiken. De mix is iets kruidiger dan de speculaas- en de pumpkin spice kruidenmix. Dit heb je nodig:
- 6 theelepels kaneel
- 3 theelepels kardemom
- 3 theelepels gemberpoeder
- 2 steranijzen
- 2 theelepels piment
- 2 theelepels kruidnagel
- 0,5 theelepel zwarte peper
Glühwein kruidenmix
Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme winterse drankje zorgt voor lekkere gloeiwangen als het buiten koud is en je met een glaasje opwarmt bij de vuurkorf of open haard. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker en lekkerder.
In tegenstelling tot de andere kruidenmixen in dit rijtje, gebruiken we in deze mix de hele kruiden. Maar je kunt ze natuurlijk fijnmalen in een vijzel, zodat je de mix in je baksels kunt gebruiken. Zo maak je de kruidenmix:
- 2 kaneelstokjes
- 4 theelepels kardemom peulen
- 2 theelepels gedroogde gember
- 2 theelepels kruidnagel
- 1 theelepel piment
- 3 steranijzen
Voor een lekkere glühwein verwarm je rode wijn (niet laten koken) met deze kruidenmix, 1 sinaasappel en een halve citroen in schijfjes. Eventueel kun je wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken.
Liever alcoholvrij? Verwarm dan wat appelsap met deze kruidenmix.
Appeltaart kruidenmix
Appeltaart kan eigenlijk het hele jaar, maar wist je dat appels in het najaar in Nederland in het seizoen zijn? De herfst en winter zijn bij uitstek dus het beste excuus om een verse appeltaart op tafel te zetten. In Nederland maken we hem vaak met alleen kaneel, maar in Amerika spicen ze hun appeltaart graag een beetje op. En dat is het proberen waard! Geef je appeltaart eens een twist met deze appeltaart kruidenmix.
- 8 theelepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 0,5 theelepel piment
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kardemom
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.